Vår allra första långresa inleddes i Bangkok. Första dagen där hittade vi en restaurang vid floden där vi beställde gröncurrygryta och förundrades över hur den kunde vara så fantastiskt god – samtidigt som den var stark på gränsen till oätlig.

Sen förflöt en månad av luffande vidare söderut. Dagen före återresan var vi tillbaka i Bangkok och passerade krogen från den där första dagen. Så vi gick in, beställde samma rätt och fick in något som fortfarande var lika gott och den här gången precis lagom starkt.

Gissningsvis var det inte restaurangen som hade bytt recept, utan vi som hade blivit tillvanda. Ungefär som att vi hade vant oss någorlunda vid värmen efter en månad i samma klimat.

Den här sortens upplevelser är det många som har. Man behöver inte ens resa utomlands. Chili finns i varenda livsmedelsbutik numera, och har man väl blivit förtjust i lite hetta är det lätt hänt att man vrider upp doseringen vartefter.

Nyligen hörde jag en annan variant. En kompis hade en gång känt en utbytesstudent från Indien, som tyckte det var jättekul att ta med sina nya kompisar på indisk restaurang, beställa in det starkaste de hade och sen missnöjt fråga kyparen om han skämtade – skulle DET HÄR vara det starkaste ni har?

Sen fick han en ny, extrahyperstark specialare från köket och åt med god aptit, medan de svenska kompisarna knappt fick ner en provtugga.

Strax före återresan skulle han göra samma sak igen, beordrade in det allra starkaste och provsmakade i syfte att raljera. Och höll på att explodera, för att det var så starkt. Ett år med svensk mathållning hade brutit ner hans tolerans.

Det var inte genetiskt, utan mer bara en vanesak.

På senare år har starkchili blivit en domän för diverse herrar som tycker att styrka alltid vinner. Det tävlas i chiliätning, jämförs scovillegrader, utkoras världens hetaste sorter och säljs ofattbart många typer av pepparsåser som skryter om att de är allra värst.

Just den sortens produkter köper jag aldrig. Målet är ju att smaksätta precis lagom och då spelar det mindre roll om det är genom en större mängd av någon hanterlig variant eller en enda droppe med pipett av det mest extrema extraktet.

Men ju starkare chili, desto lättare att dosera fel.

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur lång en skiva är och vad ordet album står för.

Share.
Exit mobile version