Likt många andra småknattar var jag med i scouterna några år, en ganska medelmåttig scout vars bana kulminerade med ett tvådagarsläger i bohuslänska Västerlanda. Där jag kom fyra i en tävling och vann ett knoprep i blått och gult.

Den spänning jag trots allt upplevde handlade om att det var en värld för sig, med egna seder, högtider, ritualer och sånger. Några gick mycket längre in, blev ledare för egna grupper och for på scoutträffar längre bort.

Jag minns särskilt en snubbe som var nästan vuxen; han gick nog minst tre klasser över mig. I sin helhjärtade scoutidentitet framstod han som en ordentligare sorts hippie och jag hade märkligt svårt att bedöma om det gjorde honom cool eller töntig.

En sak tycktes förena alla som hade kommit längre i scouterna än jag: de kunde ”Kamala vesta”, allsångslåten framför andra. Det märktes även längre fram, på lägerskolor, campingutflykter, korvgrillningar. Alltid fanns det någon som började klappa händer och sjunga ”Kamala, kamala, kamala vesta”, varvid alla andra stämde in och repeterade samma fras.

Sen blev det ”No, no no, no no na vesta” och därefter blev det svårt. Var det ”Hexa-minni-salla-minni-ho-ack-de-watt”? Det gick aldrig att minnas i efterhand. Och nog var orden lite olika beroende på vem som ledde sången…?

Jag önskade att jag någon gång kunde få se den i en bok, så jag kunde lära mig hur den egentligen gick.

När jag ett halvt liv senare försöker googla på saken inser jag att det inte finns en version. Inte ens ett enda namn. Låten kan heta ”Kamela vista”, ”Cumala fista”, ”Kumbalala viste”, ”Kumalala veesa”, ”Kumala savesta” och en hel del annat.

Någonstans beskrivs dess ursprung som en västafrikansk segersång (fast för mig låter den mer sydafrikansk). I den engelskspråkiga världen tycks den börja med ”Flee-fly-flo”, vilket jag alltid har trott var en annan ramsa.

1999 började fotbollslaget Djurgården att sjunga låten varje gång de hade vunnit en match. Året efter gjorde den brittiska tjejgruppen Fe-m@il en sorts Spice Girls-version, kallad ”Flee fly flo”. Häromåret blev låten ett fenomen på Tiktok, som utvecklades till en serie filmer där en ”Kumalala” och en ”Savesta” kämpade mot varandra.

Och från slutet av juli 2024 är det en amerikansk presidentkandidat den oundvikligen leder tankarna till.

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om vad som smäller högre än ett futtigt treriksröse.

Share.
Exit mobile version