Återval av sittande partiledare brukar ske med acklamation, det vill säga utan omröstning. Så blev det inte den här gången. Kongressombudet Niklas Vanhainen från Stockholm begärde en sluten omröstning som resulterade i att 185 ombud röstade ja till Nooshi Dadgostar medan 26 lade ner sina röster. Någon motkandidat fanns inte.

Niklas Vanhainen har varit en av dem som inför kongressen har riktat skarp kritik mot förslaget till nytt partiprogram och den politiska inriktning som formuleras där. Mycket av kritiken har uttryckts på sajten Vänsterdebatt som Niklas Vanhainen driver tillsammans med ett antal andra vänsterpartister som motsätter sig den linje som partiet slagit in på.

Nooshi Dadgostar visade ingen besvikelse över voteringen när hon blivit vald.

– Det här är det finaste uppdrag en människa kan få. Jag är rörd av allt vi har gjort och kommer att göra tillsammans, sade hon från kongresshallens talarstol.

På en pressträff efteråt beskrev hon stödet som starkt för henne och den utveckling som hon driver i partiet.

– Vi är inne i ett förändringsarbete och alla är fortfarande inte med på det tåget. Det behöver vi arbeta ännu mer med. Det är naturligt att det finns olika åsikter om detta men det är ändå ett väldigt stort stöd, säger Nooshi Dadgostar.

Förändringsarbetet syftar enligt Nooshi Dadgostar till att skapa ”ett större och bredare parti som gör skillnad i människors vardag”.

– Fler ska kunna komma till Vänsterpartiet och känna att här kan jag se till att mina arbetsvillkor bli bättre så att jag kan få den arbetstidsförkortning jag vill ha. Vi har ett större inflytande i svensk politik, det har vi visat när marknadshyrorna inte infördes och vi höjde garantipensionen.

– Det är de stora viktiga frågorna för människor som vi ska vara inne i, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets kongress pågår i Jönköping till och med söndag.

Fakta.Vänsterpartiets kongress

■ Hålls i Jönköping 8–12 maj.

■ Besluten på kongressen fattas av de 225 valda ombuden från hela landet. Totalt deltar uppemot 600 personer.

■ Den största punkten på kongressen är förslaget till nytt partiprogram. Ett nytt program har varit på gång i flera år men inte kunnat klubbas eftersom två kongresser i rad fick hållas i begränsad omfattning på grund av pandemin.

■ Partiordföranden väljs om och ledamöter väljas till diverse organ, exempelvis partistyrelsen.

■ Kongressen ska också ta ställning till frågan om uteslutning av medlemmen Björn Alling, en Linköpingspolitiker som har kritiserat partiledningen på ett sätt som många ser har gått över gränsen.

■ Partiskatten kommer också upp. Det är obligatoriskt att riksdagsledamöter och andra förtroendevalda avstår en stor del av sitt arvode till partiet. Nu ska systemet ses över.

Läs mer:

Uppror i Vänsterpartiet: ”Man bildar ett nytt parti”

Efter kritikstormen: Partiprogrammet skrivs om

Striden inom V: När kan Sverige lämna Nato?

Share.
Exit mobile version