Författaren Nora Khalil befinner sig i en ovanlig situation den här sommaren, i stället för att sitta ensam med sina texter och skriva så har skådespelare tagit sig an hennes ord. I september är det premiär för hennes första pjäs ”A”. Khalil – som tidigare skrivit ungdomsböckerna ”Yani” och ”Abow” ville ge sig på ett nytt tema den här gången.

– När jag skriver utgår jag alltid från en känsla eller en fråga, den här gången funderade jag över vilken berättelse jag saknar. Så jag skrev om de högpresterande tjejerna i förorten, om att känna att man behöver få A i betyg. Med humor försöker jag gestalta känslan av att vara en duktig flicka i allt.

Nora Khalil, som inledde sitt författarskap med att skriva poesi, håller också skrivarkurser och föreläser på skolor. Manuset till den kommande pjäsen ser hon mest som något för skådespelarna att utgå ifrån, det viktigaste är att föreställningen känns levande.

– Jag har några tankar om en ny bok, men jag funderar fortfarande på målgruppen. Kanske skriver jag något för mellanåldern, det har jag inte testat förut. Jag är sugen på att skriva en bok med en tjej som huvudperson, kanske hittar jag en karaktär under sommaren.

Här följer Nora Khalils val av nio verk som påverkat hennes liv, från en svensk barnklassiker till tävlingen som fick henne att börja skriva, den enda tv-serie hon sett i sin helhet och låten som borde tillägnas alla världens barn.

1. Pippi Långstrump, tv-serie (1969)

”Mitt första val är något av en klassiker, jag växte inte upp med Disney utan med SVT och Barnkanalen. Jag vill tro att jag såg upp till Pippi när jag var liten, trots att – eller kanske just på grund av – att jag själv var så blyg och tillbakadragen. Nu när jag är äldre kan jag också se att det var nog inte helt självklart för Astrid Lindgren att ge ut en bok om en sådan tjej som Pippi. Som inte förhöll sig till samhällets normer. Jag försöker efterlikna det i mitt eget skrivande. Som en typisk ’duktig flicka’ var det befriande att se på tv-serien om Pippi.”

2. Ortens bästa poet. Sveriges största poesitävling, arrangerad av Förenade förorter

”Ortens bästa poet har utmärkt sig genom att ha en så stor publik, det är flera tusen som tittar på finalen. När jag såg tävlingen kände jag för första gången att jag kunde relatera till poesi. Jag spelade fotboll när jag var liten och trodde att skrivande fungerade på samma sätt, att det inte var någon idé att ge sig på det om man inte tränat från barnsben. Men, när jag såg Ortens bästa poet så ville jag själv vara med. Jag kände en gemenskap och en slags trygghet i det sammanhanget och kände att det fanns fler som var som jag. Men jag överraskade nog många genom mitt deltagande, jag vågade ju inte ens räcka upp handen i klassrummet.”

3. ”Det här är hjärtat”, diktsamling av Bodil Malmsten (2015)

”Det här är en av de diktsamlingar som jag kände att jag förstod när jag läste. Jag hade tidigare tyckt att poesi var så svårt men när jag läste ’Det här är hjärtat’ så kände jag inte så, kanske för att det handlar om sorg utan att vara så komplicerat. Jag läste den när jag var yngre och blev väldigt berörd, men jag har återkommit till den som vuxen och bläddrar lite i den ibland.”

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

4. ”Skam”, tv-serie (2015-2017)

”Jag tyckte mycket om den här serien när den kom, för att den var så varm och alla kunde känna igen sig i någon av personerna. Att det var normen att alla var så olika i en tv-serie, det var ganska nytt då, 2015. Det var inte vanligt, och det är det fortfarande inte – att man får se en muslimsk tjej i en tv-serie där att vara muslim inte blir hela hennes identitet. Det är nog den visionen jag har när jag skriver mina berättelser, att försöka gestalta olika karaktärer utan att fastna i stereotyper.”

5. ”Brev till Europa”, dikt av Athena Farrokhzad (2018)

När jag läste Farrokhzads text fick det mig att fundera på och förstå kraften i ord. Innan jag debuterade med min bok ”Yangi” så hade jag inte känt att jag haft möjlighet att använda min röst, men det gav författarskapet mig. Athena inspirerar mig till att stå upp mot orättvisa. Det var exempelvis därför jag valde att skriva om Palestina i DN för en tid sedan, det vore konstigt om jag inte sa något om vad som händer eftersom jag dessutom har ursprung därifrån.”

6. Mahmoud Darwish, palestinsk poet (1941–2008)

”Jag tycker mycket om hans poesi och ser ofta hans dikter delande på Instagram. Han skriver mycket om Palestina, exil och motstånd. I hans dikt ’Think of others’ uppmuntrar han oss att vara mer solidariska. Hans ord träffar mer än någonsin just nu, även om han gått bort lever hans ord fortfarande.”

7. ”Medan vi brinner”, roman av Amer Sarsour (2024)

”Jag håller på att läsa den här boken just nu, den handlar om migration och huvudpersonen Omar som beger sig ner till Italien för att hämta sina kusiner som flytt från Syrien. Jag tycker det är en viktig bok som ger inblick in hur viktigt det är med mer medmänsklighet och empati. Jag hade följt författaren Amer Sarsour ett tag och var nyfiken på vad hans debutroman skulle bli.”

8. ”Honom”, låt med Danny Saucedo (2024)

När jag skrev min text i DN Kultur i slutet av maj (’Jag vill krama om Abdullah i Gaza och säga att allt blir bra’, 30/5) om tioåriga Abdullah som vloggat om sin vardag i Gaza så lyssnade jag mycket på Dannys låt ”Honom”, Danny har skrivit den till sin pojke och det kändes som att han också skrivit den till Abdullah, den hoppfulla pojken i Gaza som förlorat sitt hopp. Alla vill vi ju ge till våra egna barn, men alla barn är våra. Jag är utbildad lågstadielärare och har jobbat med barn i precis den här åldern, vi kan inte svika dem.”

9. ”Salong Golnaz”, pjäs på Uppsala stadsteater av Seluah Alsaati (2024)

”Jag har inte sett så många teaterpjäser men det här är en av dem jag sett och tyckte om, det utspelar sig i ett hyreshus där de boende besöker frisörsalongen ’Golnaz’. Fem kvinnor med olika bakgrunder och historier träffas där och utbyter erfarenheter och berättelser. Jag har aldrig sett mig som någon som skulle ge mig på att skriva en teaterpjäs och hade mest gått på teater med skolan innan jag skrev ’A’. Men, jag har lärt mig att man kan mer än vad man tror.”

Nora Khalil

Född: 1997

Om: Författare till ungdomsromanen ”Yani”, nominerad till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022 och uppföljaren ”Abow”, 2023.

Gör i sommar: förbereder sig inför debuten som dramatiker med pjäsen ”A”, premiär på Kulturhuset Stadsteatern Husby den sjunde september. Besöker skrivläger i Umeå i juli och sommarkollo i Alingsås. Ger sig ut på turné med föreläsningar och skrivar-workshops i oktober.

Tidigare i Min kulturhistoria

Tiffany Kronlöf: ”Jag har Alicia Keys att tacka för att jag vågade ta steget och börja spela”

Yankho Kamwendo: Bibeln satte igång min fantasi, den var som ”Game of Thrones”

Robin Nazari: ”Det skedde ett skifte i mig efter att ha tagit del av de här verken”

Jenny Jägerfeld: ”Bonjour tristesse” är en diamant till bok

Tommy Körberg: ”Jag hade en intellektuell period när jag var 15 – den gick över”

Mapei: ”Erykah Badu har gjort symfonin om mitt liv”

Share.
Exit mobile version