På tisdagseftermiddagen började tusentals personsökare i Libanon pipa för att kort därpå explodera. Flera tusen människor skadades och åtminstone ett dussin personer, varav en tioårig flicka, dog i attacken.

Personsökarna hade köpts in tidigare i år av terrorgruppen Hizbollah. Detta efter att de bestämt sig för att sluta kommunicera med hjälp av moderna mobiltelefoner.

Attackerna fortsatte följande dag: under onsdagen dödades över 20 personer när så kallade walkie-talkies i Libanon exploderade. Israel har inte officiellt kommenterat explosionerna, men enligt uppgifter till bland annat Reuters och New York Times var attackerna orkestrerade av landets säkerhetstjänst Mossad.

Den stora frågan är hur det egentligen kunde gå till.

De exploderande personsökarna bar märket Gold Apollo, som tillverkas av ett taiwanesiskt företag med samma namn. Just de här personsökarna var emellertid, enligt företagets vd Hsu Chin-Kuang, tillverkade på licens av ett ungerskt företag: BAC Consulting.

Enligt källor till New York Times verkade det ungerska bolaget endast som ett skalbolag av israeliska agenter, med det specifika syftet att tillverka personsökare åt Hizbollah.

Tidningen rapporterar att BAC tillverkade vanliga personsökare för andra kunder – men att målet hela tiden varit att sälja utrustning till Hizbollah. Dessa personsökare ska ha producerats separat och batterierna ska ha försetts med det explosiva ämnet PETN.

De första personsökarna ska ha anlänt i Libanon under sommaren 2022. Då rörde det sig om ett mindre antal personsökare, men när Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i februari uppmanade gruppens medlemmar att göra sig av med sina mobiltelefoner ökade man snabbt produktionen.

Utöver ungerska BAC Consulting ska israeliska agenter ha skapat åtminstone två ytterligare skalbolag, enligt New York Times. Och när chefen på BAC Consulting på onsdagen gav ett kort uttalande till NBC News uppgav hon att de endast har varit en mellanhand:

– Vi tillverkar inte personsökarna. Jag är bara en mellanhand. Jag tror ni har missförstått, sa hon till NBC.

På onsdagseftermiddagen uppgav Zoltán Kovács, talesperson för Ungerns premiärminister Viktor Orbán, att BAC Consulting inte ska ha haft någon tillverkning eller lagerverksamhet i landet: ”Verktygen som det hänvisas till har aldrig varit i Ungern”, skrev han på Facebook.

Senare under kvällen rapporterade ungerska Telex, med hänvisning till källor, att personsökarna egentligen sålts av ett bulgariskt bolag, Norta Global. Det bulgariska bolaget registrerades 2022 och är skrivet på en adress där totalt 196 bolag är registrerade. På sin webbsida beskriver bolaget att de arbetar med projektledning och digitalisering.

Bulgariens säkerhetstjänst, DANS, sa i ett pressmeddelande under torsdagen att de arbetar med landets inrikesdepartement för att granska ett företag som omnämnts i medier, utan att namnge företaget. Man betonar samtidigt att landets tullmyndighet inte registrerat någon export av personsökare till utlandet.

En norsk man i 35-årsåldern, hemmahörande i Oslo, är registrerad som ägare och enda representant för Norta Global. Han utreds nu av norsk polis efter uppgifterna som kommit om honom, rapporterar NRK.

Mannen har enligt sin profil på Linkedin arbetat för flera olika techbolag i Norge. Han är också registrerad på en israelisk sajt som har som affärsidé att koppla ihop människor som vill starta techföretag.

Det israeliska företaget har sitt säte på en adress i Tel Aviv. DN har utan resultat sökt ägaren för det ungerska bolaget och den norska mannen som är registrerad som ägare av det bulgariska bolaget.

När norska VG under torsdagen besöker mannens adress så svarar ingen. Mannens granne uppger att han inte varit där sedan sommaren.

– Vi känner till den här informationen, men jag kan inte kommentera detta ytterligare just nu, säger Trond Hugubakken vid norska säkerhetspolisen PST till VG.

Share.
Exit mobile version