Northvolts hög av betalningsförelägganden hos Kronofogden växer. Totalt handlar det om 49 pågående ärenden om sammanlagt 61,9 miljoner kronor, där majoriteten av kraven riktas mot bolaget bakom Skellefteåfabriken – Northvolt Ett. Detta visar en körning i Kronofogdens register från den 19 september.

Samma körning i början av september gav 39 ärenden om totalt 16,9 miljoner kronor.

Om kraven inte bestrids eller betalas kan Kronofogden fastställa skulden, som då kan bli föremål för indrivning. Fordringsägarna är allt från banker och finansbolag till biluthyrare, Skellefteå kommun och Svenskt Näringsliv.

Många av ärendena gäller relativt små summor. En klar majoritet är krav om mindre än 50 000 kronor, men det finns också flera större förelägganden i mångmiljonklassen.

Det största enskilda ärendet är från den 12 september och rör fastighetsteknikbolaget Caverion Sverige, som har tagit Kronofogdens hjälp för att få in en betalning på drygt 30 miljoner kronor av Northvolt.

De flesta av de pågående ärendena är sådana som har inkommit till Kronofogden under september men det finns också flera som har legat i månader.

En leverantör inom brandskyddsteknik till exempel vill i två ärenden ha in totalt 25 miljoner kronor av Northvolt. Ett av kraven är på drygt 15 miljoner kronor och kom in till myndigheten den 4 september, det andra på drygt 10 miljoner kronor kom redan i juli men har fortfarande inte betalats.

”Det finns inte en enstaka anledning till detta. Vi är en komplex och stor organisation som har växt snabbt vilket har skapat en backlog av fakturor som dessvärre inte har hanterats enligt vår interna process. Vi hanterar årligen omkring 80 000 fakturor och alla dessa måste granskas noggrant”, svarar Northvolts kommunikationsdirektör Matti Kataja i ett mejl efter att DN sökt honom för en intervju.

Frågan om Northvolt haft svårare än vanligt att betala sina leverantörer de senaste veckorna besvarar han inte.

”I ett perfekt fakturasystem skulle betalningen självklart aldrig bli försenad men vi har som sagt många fakturor som vi måste granska. Detta är en kapitalintensiv industri där vi investerar stora summor för att utveckla våra anläggningar”, skriver han.

DN:s genomgång visar också att det jämfört med tidigare år har blivit fler som har problem att få betalt av bolaget. Hittills under 2024, till och med den 19 september, har 262 betalningsförelägganden riktats mot Northvolt eller något av de hel- eller delägda dotterbolagen. En stor del har återkallats eller skrivits av, troligtvis efter att bolaget har betalat skulden.

Antalet förelägganden 2023 var 182, och året innan riktades totalt 103 betalningsförelägganden mot Northvoltbolagen.

”Vi gjorde en stor förändring i organisationen som hanterar våra fakturor i år, dessutom har vi implementerat ytterligare steg i vår granskningsprocess som gör att det tar längre tid, detta är en anledning till att summan är högre i år. Det är ett led i att undvika bluffakturor samt för att ha kontroll på våra kostnader”, skriver Matti Kataja.

DN har varit i kontakt med en företagare i norra Sverige som har valt att lägga ner sitt arbete vid fabriken och nu varnar andra för att ta jobb åt Northvolt, efter att inte ha fått betalt på flera månader.

Hur ser ni på att små regionala eller lokala företag ytterst riskerar konkurs när fakturor inte betalas?

”Vi önskar givetvis inte förseningar. Vi arbetar hårt för att granska och se till att alla fakturor är korrekta och blir betalda, och där det behövs har vi självklart en dialog”, skriver Matti Katja.

Läs även:

Bankerna samlas på fredag – lån kan frysa inne

Stora uppsägningar på Northvolt – 1 600 får gå

Northvolts kris: Detta har hänt

Share.
Exit mobile version