Återvinningsföretaget Stena Recycling meddelade i slutet av förra veckan ett 60-tal av de anställda i Skellefteå varslas om uppsägning, vilket företaget på sin hemsida kallar för en försiktighetsåtgärd.
– Det var mycket tråkigt att behöva berätta om varslet för våra medarbetare, men vi måste rätta oss efter den osäkra situationen som råder hos Northvolt som är vår största kund i Skellefteå, sade Magnus Södermark, regionchef, till Norran på fredagen.
Batteritillverkarens besked den 23 september om att 1 600 personer riskerar att förlora jobben, 1 000 av dessa i Skellefteå, väntas drabba många företag. Flera har flaggat för eventuella varsel framöver, enligt Anja Palm som är näringslivschef i Skellefteå kommun. Krisen slår inte minst mot företag inom områdena bygg och installation.
– Företag som har varit direkt kopplade till expansionen av fabriken. Redan vid varslet sades att expansionen skulle pausas och förra veckan kom beskedet att ett av dotterbolagen ansökte om konkurs, säger Anja Palm.
Det rör sig om ungefär 300 företag, av vilka ett 80-tal är baserade i Skellefteå, som har haft uppdrag för Northvolt i första, andra eller tredje led.
– Flera uttrycker utmaningen i att man inte har fått sina fakturor betalda, säger Anja Palm.
Förra veckan gick kommunen tillsammans med flera arbetsgivarorganisationer, till exempel Byggföretagen, ut med en enkät, även till företag som inte har affärer med Northvolt. Syftet är att få en bredare bild av eventuell påverkan på näringslivet i stort, enligt Anja Palm.
– Det är viktigt att inte glömma bort det näringsliv som finns och fortfarande är basen i Skellefteås fortsatta utveckling, säger hon.
Många anställda som riskerar drabbas av varslet, eller som redan har påverkats, är invandrade från länder utanför Europa och beroende av arbetstillstånd för att få bo i Sverige. Kommunen har sedan tidigare en service, Welcome house, för människor som vill bosätta sig i Skellefteå. Sedan beskedet från Northvolt håller verksamheten öppet fler timmar om dagarna, med personal på plats för att svara på frågor.
– Vi matchar inte människor till nya jobb, men vi ger tips och vägleder människor till rätt myndigheter och kontakter, utifrån deras individuella situation, säger Sofia Sturesson, projektledare.
Micael Silenstam arbetar som inflyttarlots i Welcome house. Veckan efter varslet hade han dagligen kontakt med många människor i ovisshet.
– Fokus är ofta att de vill stanna i kommunen, inte att de vill flytta härifrån. Vad finns det för möjligheter om jag vill vara kvar? Vi guidar och förklarar hur jobbsökandet går till i Sverige, säger han.
Skellefteå kommun har planerat fyra så kallade matchningsevent under hösten, träffar som inte enbart riktar sig till anställda i batterifabriken.
– Alla som varslas om uppsägning eller blir uppsagda ska ha möjlighet att träffa arbetsgivare som fortfarande investerar och har ett kompetensbehov, säger Anja Palm.