Beskedet blev en kalldusch för Borlänge kommun,

I juni meddelade Northvolt att de lägger ner planerna på en ny batterifabrik vid Kvarnsvedens bruk. Ett projekt som skulle innebära 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen.

Då hade bolaget redan hunnit riva merparten av Stora Ensos gamla pappersbruk som lades ned 2021.

Nu ska en nygammal intressent ta över marken. Datacenterbolaget Ecodatacenter, med huvudkontor i grannkommunen Falun, ville köpa anläggningen redan när bruket lades ned och kommer nu att ta över de delar som Northvolt börjat förbereda för sitt fabriksbygge.

I stället för ny tillverkningsindustri ska platsen husera ett jättelikt datacenter.

– Jag tror att det här kommer att bli det i särklass största datacentret i Sverige när det är färdigställt, säger Ecodatacenters vd Peter Michelson.

Affären sker i två steg. Kommunen köper upp hela bruksområdet av Northvolt för 500 miljoner kronor, och säljer sedan vidare ungefär en tredjedel av det vidare till Ecodatacenter för 400 miljoner kronor. Ecodatacenter förbinder sig även att investera 75 miljoner kronor i infrastrukturen runt bruket.

– Nettokostnaden för kommunen blir 25 miljoner kronor för att tillgodogöra sig den här marken, som kommer att fortsatt att vara en stor tillgång för företag som vill etablera sig här i Borlänge. Jag är väldigt tacksam att vi hamnade i den här situationen, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Nises (S) på en presskonferens.

Formellt sker beslutet på kommunfullmäktiges sammanträde den 10 september, men det uppges finnas en politisk majoritet som ställer sig bakom affären.

Hur stor investering handlar det om totalt?

– Det rör sig om tiotals miljarder kronor när det är fullt utbyggt, säger Peter Michelson.

Northvolt lovade 1 000 arbetstillfällen i Borlänge, hur många jobb kommer det här datacentret att innebära?

– Grundidén för oss är att vi vill jobba med lokal arbetskraft och under etableringsfasen tror vi att det rör sig om åtminstone 400 personer under 7 till 10 år. Sedan behöver vi driftpersonal och vår uppskattning är att det handlar om ungefär 200 arbetstillfällen när det är fullt utbyggt.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Nises säger sig ändå vara nöjd med utvecklingen. Efter affären kommer kommunen att äga två tredjedelar av marken, och han hoppas på att fler företag på sikt ska etablera sig i området.

– Vi har goda möjligheter att nå målet om att ha lika många anställningar på det här området som det fanns innan Stora Enso lade ner pappersbruket. Då jobbade drygt 440 personer här, säger Erik Nises till DN och tillägger:

– Ett antal hundra riktiga jobb är bättre än tusen utlovade jobb.

Hur ser du på hur Northvolt har hanterat situation?

– Jag hoppas att de lärt sig att det inte bara är i goda tider som man behöver samarbeta med det offentliga, och jag är glad att vi till slut fick tag på personer i företaget som valde att låta Borlänge kommun ta över stafettpinnen. Det är uppenbart att de inte klarade att ge den här processen den tid som krävdes.

Eftersom rivningsarbetet redan är påbörjat kan bygget dra igång så fort alla nödvändiga tillstånd är i hamn. Ambitionen är att de första serverhallarna ska vara i drift under 2027.

Ecodatacenter har tecknat avtal med elnätsleverantören Ellevio och kommunala Borlänge Energi och säkrat tillstånd för en installerad kapacitet om 240 megawatt, med möjlighet att bygga ut till 360 megawatt på sikt. Det är betydligt mer än vad något datacenter i Sverige har i dag.

Anläggningen kommer i första hand att byggas ut med chip som kan användas för att bygga och driva AI-tjänster. Efterfrågan på den typen av servrar har ökat markant i fotspåren av de senaste årens AI-framsteg.

Datacenter kritiseras ofta för att det är en verksamhet som inte bidrar till lokalsamhället, kommer ni att göra någon faktiskt skillnad för Borlänge?

– Det här sätter Dalarna på kartan som en ledande AI-region, vilket kommer att skapa intresse för nya etableringar. Samtidigt ger den här typen av AI-kluster ringar på vattnet, som etablering av startupbolag och kringtjänster när hundratals anställda ska äta lunch och gå på gym, säger Peter Michelson.

Men en AI-startup behöver inte sitta i Borlänge bara för att datacentret ligger där, de kan lika gärna dra nytta av servrarna från Stockholm?

– Det kan de absolut, men det finns en anledning till att kluster som Silicon Valley eller Kista uppstår. Företag har en förmåga att attrahera varandra.

Läs också:

Spelet bakom Northvolts skrotade fabrik: ”Vi blev förskräckta”

Northvolt skulle skapa oberoende mot Kina – samarbetspartner hyllar diktaturen

Share.
Exit mobile version