Boende, liftkort, skidutrustning, skidskola, restaurangbesök, mat och dryck. Kostnaderna för en vecka i fjällen är många – och i vissa fall höga. Länsförsäkringar har räknat ut vad en sportlovsvecka i Åre kan kosta för en tvåbarnsfamilj.
46 500 kronor blev svaret, och då är resan till fjällen inte inräknad.
– Nivåerna är påtagligt höga, för många familjer är det en lyxresa, säger Stefan Westerberg, vid Länsförsäkringar, som gjort mätningen.
Länsförsäkringar har gjort samma mätning sedan 2013 – då var motsvarande kostnad för en fjällvecka 20 800 kronor.
Trots prisökningen är efterfrågan fortfarande stor, säger Stefan Westerberg.
– Svenska kronan har minskat i sitt värde, så fler skippar Alperna till förmån för svenska fjällen, säger han.
Mätningen visar att det är boendekostnaderna som ökat mest – med nästan 3 000 kronor i, och i närheten av, den populära orten Åre.
– Vi är fullt medvetna om att priserna kan skilja sig mellan olika destinationer. Det är värt att påpeka att i den mån man har tajtare marginaler men ändå vill åka är det bra att hitta en backe någon annanstans.
Undersökningen utfördes under första veckan i november, vilket kan vara bidragande till de höga boendepriserna menar Westerberg.
– De billiga alternativen kan gå åt snabbare, så det är bra att vara ute i god tid.
Kostnaden för en fjällvecka jämförs även med disponibel inkomst – alltså månadsinkomst efter skatt och återbetalning av studielån till exempel.
Länsförsäkringar uppskattar inkomsten för en småbarnsförälder till 33 113 kronor – en vecka i fjällen motsvarar alltså 141 procent av en småbarnsförälders inkomst.
Stefan Westerberg uppmanar därför till att avstå från skidresan om man inte har marginaler för resan.
– Det ligger nära till hands att ta blancolån för att finansiera aktiviteter till barnen, men det är inte nödvändigt att åka iväg bara för att alla andra gör det.
Och till den som ändå vill åka till fjällen, ger han följande råd:
– Var ute i god tid, och tänk extra mycket på boendet. Har du möjlighet att bo en bit från skidbacken så gör det.
– Och det är fullgott att åka till andra ställen än till de största skidorterna.