Northvolt Ett Expansion AB var Northvolts dotterbolag som skulle expandera Skellefteåfabriken. När bolaget försattes i konkurs i höstas ägde det förutom fabriksbyggena också en stor mängd avancerad batterifabriksutrustning.
En del var uppackat och monterat i de av fabriksbyggnaderna som var tillräckligt färdigställda och en del fortfarande nedpackat i trälådor, utspritt på olika förvaringsplatser runt Skellefteå.
Allt detta ska nu säljas för att få in så mycket pengar som det går till fordringsägarna.
– Det handlar om enorma mängder egendom, förmodligen är detta en av de största auktionerna som någonsin har varit i konkurssammanhang skulle jag tro. Det har föregåtts av ett enormt förberedelsearbete och ska bli spännande när det nu drar igång, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors.
Vad det kan vara värt vågar han inte gissa på.
– Det beror väldigt mycket på. Det vi vet är att det är egendom som har ett inköpsvärde i häradet 3 miljarder kronor. Men det är just ett inköpsvärde och det är klart att försäljningsvärdet i samband med en konkurs är något helt annat, säger han.
Bolaget som har fått i uppdrag att genomföra försäljningarna, PS Auction, har jobbat i månader för att inventera, samla manualer och bruksanvisningar till olika maskiner och hitta ett upplägg som funkar.
Med tanke på omfattningen räknar vd Per Henriksson med att det kommer ta omkring två år att genomföra alla auktionerna.
– Det är så pass omfattande och vi vill inte kasta ut allt för mycket samtidigt utan vill se till att vi får sålt det på ett bra sätt så att det hinner tillkomma nya köpare efterhand, säger han.
Mycket av tillgångarna, sådant som transformatorer, pumpanläggningar och annat, går att använda till olika typer av verksamheter och industrier. Sådant kommer att auktioneras ut på bolagets olika partnersajter i Europa för att slippa lägga allt på den svenska sajten och riskera att mätta marknaden.
Annat mer batterispecifikt, delar av eller hela produktionslinjer, kommer att kräva personliga möten och en annan typ av anbudsprocesser.
– Vi kommer att ha en sajt för de grejerna där man kan titta på beskrivningar och gå en 3D-rundvandring i delar av fabriken och sedan anmäla intresse och sedan ta det därifrån. Det är inte så många i världen som har möjlighet att göra det här så vi tror det ger bäst förutsättningar, säger Per Henriksson.
3D-visningarna av fabriken är även åtkomliga för den nyfikna allmänheten som vill se in i de ofärdiga delarna av batterifabriken i Skellefteå.
Den med lite mindre plånbok som bara är ute efter en souvenir eller en bit av svensk industrihistoria från konkursauktionerna är sent ute, tror Per Henriksson. Det mesta med lägre prislapp, allt från kontorsstolar till konferenssystem och datorer, såldes redan i höstas.
– Det var sådant vi bara behövde få iväg på en gång så det har vi nog tömt ut det mesta av. Så fort det står Northvolt på det så blir det större intresse.
Hur mycket tror du ni kan dra in till konkursboet?
– 3 miljarder hade man ju önskat. Men det här är saker utan garanti, fel specifikationer, det ska demonteras och är inte komplett alltid. Vi kommer inte komma i närheten av 3 miljarder men vi kommer att jobba för att få så mycket som möjligt, säger Per Henriksson.