På en idrottsplats i Schüttorf nära den nederländska gränsen springer två lag efter bollen. Runt omkring spelar under helgen 130 andra gäng matcher på 15 olika planer. Den här är annorlunda – den har fyra mål.

Under EM har den tyska förbundskaptenen Julian Nagelsmann använt en liknande plan på träningen på landslagets läger i Herzogenaurach.

Det här är framtiden för tysk fotboll. Men det är inte särskilt populärt.

Vi befinner oss på vad som kallas för ”mini-EM”, lagen representerar olika landslag. Här spelar 2 600 pojkar mellan sex och femton år sjumanna-, niomanna- och elvamannafotboll beroende på åldersklass. Några spelar också vad som kallas för funino.

Snart ska alla barn i Tyskland spela funino. Men det går trögt.

Det började 2018, när Tyskland åkte ur VM redan i gruppspelet för första gången sedan 1938, fyra år efter att de hade vunnit mästerskapet. Nu fanns det utrymme för förändring. I förra VM upprepades misslyckandet.

Forskaren och fotbollstränaren Matthias Lochmann på Friedrich-Alexander-universitetet i Erlangen-Nürnberg kom med i en grupp på förbundet som tog fram ett förslag på hur barn- och ungdomsfotbollen skulle reformeras.

– Tyskland kraschade i juli och i november hade vi redan en plan klar. Nu är det 2024 och problemet är att den fortfarande inte har genomförts, säger han.

Förslaget handlade om att man skulle börja med spel två mot två för de minsta, i de två äldre åldersgrupperna tre mot tre och ytterligare äldre fem mot fem.

Men förbundet gav valmöjligheter, och det är många som väljer att spela med fler spelare, sjumannafotboll, om alternativet finns.

– Det betyder att de som tänker traditionellt har friheten att behålla delar av det gamla systemet med för många spelare på plan. Och om den största nackdelen är ett resultat av för många spelare på plan, då måste man minska antalet, säger Matthias Lochmann.

I Schüttorf kommer två föräldratränare från FFC Olympia 07 Frankfurt till tävlingskansliet för att rapportera resultat från funinomatcherna. Deras lag representerar Nederländerna i ”EM”.

– Nederländerna mot Italien blev 10–0, nej, förlåt, det blev 11–0 till Nederländerna. Och Tyskland mot England blev 7–1 till Tyskland, säger Erich Posselt.

Han och Jan Menz har anmält sina lag med åtta- och nioåringar till funinomatcherna. De började spela med konceptet för fem år sedan med de yngre barnen.

– Det är bättre för ungarna. När de är små är det svårt för dem att koncentrera sig på positioner eller ens på var sidlinjen är, sådana saker. De älskar bara att spela med bollen. Du kan se här, alla springer efter bollen, de har kul och det är inte så komplicerat, säger Erich Posselt och pekar mot planen.

– De behöver inga strategier och taktik och sådant. Det handlar bara om spelglädje. Och det är mycket en-mot-en. Det är grundläggande saker som spelare behöver lära sig innan de kommer in på positioner och taktik.

Att spela sju mot sju med femåringar som de gjorde tidigare var ”en mardröm”, säger tränarkollegan Jan Menz.

– Det var bara den längsta killen som sprang med bollen, och alla andra jagade honom. Sedan tog målvakten bollen och bara sparkade iväg den långt.

Funino är en spelform som utvecklades av den nu bortgångne tränaren Horst Wein och som Matthias Lochmann har predikat världen över.

Man spelar utan målvakt, spelplanen är cirka 25 gånger 30 meter, målen i det tyska förbundets regler får vara högst 2 gånger 1,2 meter, det finns två mål på varje sida och spelarna roterar ofta, man får bara göra mål från en sexmeterszon framför minimålburarna.

Här i Schüttorf är tränarna förbjudna att ge instruktioner under matcherna, och det finns ingen domare, barnen bestämmer själva.

Av de 130 lagen här i Schüttorf är 18 anmälda till funino, säger Fabian Ziethmann, turneringschef från arrangören Ballfreunde. Men de fortsätter att erbjuda det.

– Vi tror att det är framtiden. Vi tror att det är det bästa sättet för barn att ha kul och utveckla sina färdigheter. Men det ligger djupt hos tyskar tror jag, att man vill spela sju mot sju även när barnen är under nio, säger han.

– Jag tror att det kommer att förändras, men just nu, om man har valet mellan funino och vanlig sju mot sju, då väljer de flesta det traditionella.

Tanken med spelformen är att alla barn ska få röra bollen mycket mer, träna på att utmana en mot en, få bättre teknik, problemlösningsförmåga och speluppfattning – och ha roligare.

Andra länder, som Belgien, Nederländerna, Österrike, Schweiz, gör på liknande sätt. I Sverige infördes nationella spelformer 2019, där sex- och sjuåringar ska spela tre mot tre, åtta- och nio-åringar fem mot fem, sju mot sju införs vid tio års ålder, sedan är det nio mot nio, elvamannafotbollen börjar vid femton år.

Reformer i barnfotboll leder oftast till debatt, i Tyskland har den varit het.

– Snart kommer vi spela utan boll. Eller så gör vi den fyrkantig så att den inte rullar för snabbt för de långsamma ungdomarna, sade förbundets egen vicepresident Hans-Joachim Watzke som också leder Borussia Dortmund.

Traditionalisterna säger att Tyskland har vunnit fyra VM, så det finns ingen anledning till förändring, säger Mathias Lochmann. Han tar exemplet med Belgien, som införde mindre spelformer i unga åldrar för tjugo år sedan.

– Tyskarna var arroganta för de hade en befolkning på 80 miljoner. Att välja ut de bästa har räckt för att få ett bra landslag. Om man är ett litet land räcker inte det. Det första landet som förstod det väl var Belgien.

Efter att gradvis ha introducerat det blir nu Minifußball, förbundets version av funino, obligatorisk spelform i Tyskland från den kommande säsongen, 2024-25, upp till elvaårsåldern. Det innebär också att man inte har serier eller utser turneringssegrare. Efter varje match flyttar det vinnande laget en plan upp och det förlorande en plan nedåt.

I Schüttorf har de en modifierad version av funino, där en turneringssegrare utses.

– Annars hade vi nog fått en storm av kritik från tränarna, säger Fabian Ziethmann.

Olympia Frankfurttränaren Jan Menz påpekar att Jamal Musiala, 21-årigen som gjort succé för Tyskland i EM, växte upp i England.

– I Tyskland finns det ett ligasystem för tioåringar, i England är det inte vanligt förrän i 18-årsåldern. Där har man mycket mindre press och mer tid att utvecklas, man kan spela mycket friare, har den unga stjärnan sagt till BBC.

Men Tyskland är konservativt, tycker Jan Menz.

– Det är såhär saker införs i Tyskland. Det tar alltid lång tid. Vi använde fax för att skicka mejl fram till förra året.

Share.
Exit mobile version