Lise Klaveness valdes till ordförande i Norska fotbollförbundet under våren 2022. Hon uttrycker det själv som att hon blev vald på en slags ”internationell strategi” – att Norge skulle bli en mer aktiv fotbollsröst igen.

Ett år senare gjorde hon ett försök att bli första kvinnliga förbundsordförande att väljas in i det europeiska fotbollsförbundet Uefas ledning. Klaveness kunde valt den stol som var vikt för en kvinnlig ledamot, men valde i stället att kampanja mot tio motkandidater – samtliga män – om sju lediga poster.

Det gjorde hon med vetskapen om att det förmodligen inte skulle bli någon plats, och det blev det inte heller.

Fakta.Lise Klaveness

• Föddes den 19 april 1981 (43 år), i Meland.

• Har arbetat som advokat och domare i Oslo tingsrätt, och som rådgivare för Norges centralbank.

• Var expertkommentator för NRK, och blev 2018 den första kvinnliga norska tv-kommentatorn på ett herr-VM.

• Blev 2018 elitfotbollschef på Norges fotbollsförbund. I mars 2022 valdes hon till ordförande för förbundet.

• Har vunnit damallsvenskan med Umeå IK 2006 och 2007 och svenska cupen 2007. Vann skytteligan i norska toppserien 2010 och blev norsk mästare med Stabæk samma år. Tog norskt cupguld 2005 och 2011.

• Klubbar: Sandviken (1997–1999​), Bjørnar (2000​), Athene Moss (2001), Asker (2002–2005), Umeå (2006–2007​), Asker (2008​), Stabæk (2009–2011).

• Landskamper: 73.

När det på torsdagen blivit dags för Uefakongress igen gör Klaveness ett nytt försök. Nu är siktet inställt på en kvinnlig kvotplats, och chanserna är goda. Hon är nämligen den enda kandidaten.

Men var det självklart att ställa upp igen?

– Egentligen både ja och nej.

Med vetskapen om att det förmodligen inte skulle gå vägen 2023 var planen att komma in nästa gång, säger Klaveness.

– Så det var en självklarhet för styrelsen och för den professionella Lise. Men för min egen del var jag så klart tvungen att känna att jag vill göra det. Det måste finnas en hunger att lära sig och vilja påverka, och kanske också få kritik utifrån.

Hon fortsätter:

– Det är så det är att påverka. Om du vill stå utanför och skrika, så får du stå utanför och skrika. Men om du vill komma in, då måste du ha utrymme att göra misstag och lära dig av det. Lita på din egen agenda och motivation.

– Så jag har tagit det här många varv.

Lise Klaveness säger att hon vill främja fotbollens intressen. Att inte glömma att sporten i sig överlevt i över hundra år och är den största i världen. Hon tror att en styrka är att hon jobbat med herr- och damfotboll parallellt.

Men där finns också andra förväntningar. Det där med att Klaveness inte riktigt är som andra tunga fotbollstoppar.

Det började på många sätt med talet om VM i Qatar på en Fifakongress i Doha och det finns fler exempel: Klaveness sätt att prata om kriget i Gaza (Norge lottades mot Israel i VM-kvalet), och Norges protester vid utdelandet av VM-arrangörskapen för 2030 och 2034 och vid omvalet av Fifaordförande Gianni Infantino.

Nu vill hon göra det här, säger Lise Klaveness.

– Men hade mitt eget förbund inte önskat det så hade jag inte gjort det. Det är inte något jag pressar igenom för mitt eget maktbehovs skull. Tvärtom.

– Friheten hade varit fin att ha, liksom. Men jag är motiverad för att gå in i dilemmat.

Friktion måste få vara okej, har i mångt och mycket varit budskapet från Norge. Lite högre i tak, lite mer utrymme för att få upp svåra saker.

Kan vi i och med detta vänta oss mer friktion i Uefa framöver?

– Det är inte något mål.

– Jag menar själv som ledare att det är oerhört viktigt att prata igenom saker och ting ordentligt innan du fattar ett beslut. Där kommer det alltid att finnas friktion. Det är så jag jobbar i min styrelse. Det är inget farligt med det.

Men hon vet också att hon nu kommer att behöva anpassa sig, säger Klaveness.

– Jag kan inte bara kräva att det ska vara på det sättet någon annanstans.

– Så vi får se. Jag måste få uppleva det. Men jag tror att både (ordförande) Ceferin och Uefas styrelse känner mig tillräckligt väl för att veta att jag åtminstone kommer försöka verka för att frågor ska diskuteras, och att dilemman inte blir lättare av att inte prata om.

Hon fortsätter:

– Jag vill försöka jobba för att ha en öppen dialog om saker.

– Jag tror att det finns ett värde i det. Jag har levt mitt liv så.

Fakta.Uefas exekutiva kommitté

• Uefas högst beslutande organ är den exekutiva kommittén med totalt 20 medlemmar, varav 16 väljs av kongressen.

• Vid torsdagens kongress i serbiska Belgrad är tio platser uppe för omröstning.

• Sju ledamöter ska väljas in på en fyraårig mandatperiod. Där finns elva kandidater, bland annat Finlands förbundsordförande Ari Lahti.

• Två ledamöter ska väljas in på en tvåårig mandatperiod. Där finns fem kandidater, bland annat den gamle ukrainske anfallaren Andrij Sjevtjenko.

• En plats är reserverad för en kvinnlig ledamot på en fyraårig mandatperiod. Där är Lise Klaveness den enda kandidaten.

• Karl-Erik Nilssons (före detta ordförande i Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet) mandat som förste vice ordförande löper ut, och han lämnar posten.

Läs mer:

Lise Klaveness: ”Det kan bli en nystart för Norge och Sverige”

Ensam mot tio män: ”En förändring är möjlig”

Uefas kongress röstade för kritiserade ändringar

Splittring i Uefa – legendaren Boban avgår

Share.
Exit mobile version