Kalmar är en av regionerna som de senaste veckorna sett en ökning av misstänkta telefonbedrägerier. De första fallen upptäcktes av en hälsocentral på Öland.

– Det uppdagades när patienter dök upp och trodde att de hade ett hälsosamtal inbokat, vilket de inte hade. Då kom det fram att de blivit kontaktade av någon som sa att denne var en läkare, berättar Joel Rydh, säkerhetsstrateg i Region Kalmar län.

Bedrägeriförsöken går till så att uppringaren utger sig för att vara en läkare som vill boka in ett vårdbesök. I samband med samtalet skickas en qr-kod för att ”bekräfta tiden”, varpå personen ombeds bekräfta med bank-id – och i värsta fall får sina konton tömda på pengar.

Joel Rydh understryker att regionen aldrig går till väga så här.

– Region Kalmar arbetar inte på det sättet. Det är ingen som kommer ringa upp dig och begära att du ska identifiera dig med bank-id, säger han.

Fakta.Så skyddar du dig

● Var skeptisk om du blir uppringd av okända nummer och personer, oavsett vem de utger sig för att vara. Lägg på luren om du känner dig osäker.

● Identifiera dig aldrig med bank-id på uppmaning av någon annan över telefon eller sms. Lämna heller aldrig ut koder från din bankdosa eller betalkort.

● Kom ihåg: seriösa företag och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig lämna ut uppgifter på det sättet.

Källa: Polisen

Problemet är utbrett över hela Sverige. Enligt polisen har många regioner blivit utsatta för samma typ av bedrägeriförsök sedan i juli.

– Tillvägagångssättet har anmälts i hela landet. Vi har fått in ett hundratal anmälningar, men tänker att mörkertalet förmodligen är ganska stort, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid Nationellt bedrägericentrum.

Den senaste månaden har region Halland, Blekinge, Västra Götaland och Dalarna gått ut och varnat om bluffsamtalen.

I Uppsala har bedragarna utgett sig för att ringa från Akademiska sjukhuset. Den 1 oktober oktober skrev region Uppsala att polisen fått in ett 15-tal anmälningar om bedrägerier på bara en dag, och flera personer ska ha blivit av med pengar.

En lite annan metod har använts i Region Västernorrland. Där har bedragare sagt att betalningen för ett tidigare vårdbesök behöver verifieras och då bett om kortuppgifter.

Verkar det vara samma aktörer som riktar in sig på de olika regionerna?

– Med tanke på att tillvägagångssättet är ganska lika i olika delar av landet så tyder mycket på att det kan vara samma aktörer eller aktörer som har kontakt med varandra, säger Lotta Mauritzson.

Under september månad var brottsvinsten från telefonbedrägerier 30 miljoner kronor. Det är stora summor pengar, men samtidigt en minskning med 52 procent jämfört med samma månad förra året, enligt polisen. Nivån av anmälda bedrägeribrott är också något lägre än förra året.

Lotta Mauritzson listar flera olika möjliga orsaker till varför det kan vara så: konfliktläget i gängmiljöerna, polisens arbete med att utreda, förebyggande arbete från banker och teleoperatörer, samt ett ökat fokus på kriminellas ekonomiska brottslighet.

Fakta.Andra sätt att hålla sig säker

• Håll dig uppdaterad om vanliga bedrägerimetoder.

• Läs texten som visas i bank-id-appen varje gång du signerar så du vet vad du godkänner.

• Aktivera notifieringar för bank-id så du får information om någon skapar ett nytt bank-id i ditt namn.

• Misstänker du att du utsatts för bedrägeri spärra bank-id och kontakta både bank och polis.

Källa: BankID

Läs mer:

Man lurade minderåriga på nätet – får livstids fängelse

Bedrägerierna har kostat staten fem miljarder – expert varnar för nästa våg

Share.
Exit mobile version