XEC upptäcktes i Tyskland i juni och har sedan spridit sig i Europa, särskilt i länder som Storbritannien och Danmark. Även i Sverige förekommer fall av undervarianten.

– Det rör sig om några procent som infekterats med XEC de senaste veckorna. Sedan förekommer det även andra varianter som har liknande mutationer, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin.

XEC är en så kallad rekombinant, en kombination av två olika varianter som blandar sin genetiska information och ger en ny variant av viruset. Det är en undervariant av omikron, som är den i dag helt dominerande formen av coronaviruset.

– Omikron har en mycket kraftig spridningsfördel jämfört med tidigare varianter, och har helt dominerat smittspridningen sedan den först dök upp vid årsskiftet 2021-2022, säger Magnus Gisslén.

Det bildas ständigt nya mutationer hos viruset, som anpassar sig efter immunitetsläget hos människor. XEC har förändringar som gör att den enklare kan spridas bland personer som varit infekterade med tidigare varianter, och det finns ett antal andra undervarianter med liknande förmågor.

Men det finns inget som tyder på att den är allvarligare än tidigare varianter, eller ger andra symtom. Med dagens vaccin är vi bra skyddade mot allvarlig sjukdom, enligt Gisslén. Det gäller även de som haft corona tidigare. Däremot är riskgrupper fortfarande sårbara, och rekommenderas att ta sin höstdos när vaccineringarna börjar i mitten av oktober.

– Vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, men skyddar dåligt från att bli infekterad, säger Magnus Gisslén.

Under sommaren ökade antalet covidfall i Sverige, men de senaste veckorna har smittspridningen legat på en relativt stadig nivå. Under hösten eller vintern väntas dock en ökning igen, vilket följer mönstret från tidigare säsonger där corona haft sina högsta toppar under vinterhalvåret. Viruset har lättare att spridas när fler är inomhus, det är kallare och luftfuktigheten är lägre. XEC kan mycket väl bli en av de dominerande varianterna framöver, men inte den enda, tror Gisslén.

– Numera är det osannolikt att en enda variant dominerar. Det finns flera undervarianter, ofta med parallella liknande mutationer, som sprids samtidigt.

Share.
Exit mobile version