Flera europeiska tågbolag kräver av sina passagerare att de anger sitt kön vid biljettbokning. Exempelvis måste resenärer som köper biljett via det franska reseföretaget SNCF Connect bocka i rutan för ”madame” eller ”monsieur”.

Det fick den franska hbtq-organisationen Mousse att dra bolaget inför EU-domstolen i Luxemburg.

Gruppen anser att frågeställningen strider mot lagen om GDPR som reglerar behandlingen av personuppgifter. Information om kön för att få köpa en tågbiljett är irrelevant, argumenterar de.

Biljettbolaget har å sin sida hävdat att informationen är viktig för att kunna kommunicera korrekt med sina sina kunder.

Det håller inte EU-domstolen med om.

I en färsk dom slås fast att datainsamling enligt GDPR ”måste vara adekvat, relevant och begränsad till vad som är nödvändigt för de syften för vilka dessa uppgifter behandlas”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Dit hör inte kravet på att ange kön vid biljettbokning.

Bolagen, föreslår domstolen, kan i fortsättningen använda ett inkluderande könsneutralt språkbruk för att tilltala sina kunder.

I ett inlägg på sin hemsida beskriver Mousse domen som ett ”historiskt beslut” som de anser banar väg för hbtq-personers rättigheter.

Resenärer som bokar biljett hos svenska SJ behöver inte alls uppge sitt kön. Europas största tågbolag, tyska Deutsche Bahn, har å sin sida tre alternativ: Herr, Fru och det som kallas neutralt tilltal. (Passageraren kan också fylla i om denne har en doktors- eller professorstitel).

Domen i EU-domstolen kan inte överklagas.

Share.
Exit mobile version