Incidenten ägde rum den 29 april under lektionstid. Enligt föräldrar till barn i klassen lämnades eleverna ensamma då läraren skulle springa i väg och hämta något.

– Då utbröt ett bråk mellan eleven och två andra elever. När läraren kom tillbaka frågade hen vad som skett. När en flicka berättade blev eleven arg och sparkade i ett bord framför flickan så hårt att flickan fick bordet över sig och ramlade baklänges. Hon fick ett stort jack i huvudet och fick transporteras till akuten, berättar föräldern.

– Barnen sprang ut från klassrummet skrikandes och sökte skydd i andra rum.

Flickan vårdas nu i hemmet och har enligt uppgift till DN hjärnskakning, ett jack i huvudet, skada på näsan och en skada i armen.

Föräldrarna ställer sig frågande till varför eleven inte hade en vuxen resurs vid sin sida. Vid terminsstart förra året misshandlade eleven en lärare när de blev ensamma kvar i klassrummet.

– Uppenbarligen krävs det ingenting för att saker ska hända på den här skolan. Det känns jätteotryggt. Barnen har ingen trygg miljö i skolan och skolledningen tar inte det på här allvar, säger en mamma med barn i samma årskurs.

I december i fjol kunde DN avslöja att personalen på den kommunala grundskolan Sjöviksskolan i Stockholm rapporterat in 166 händelser om hot och våld mot personal under två år. Motsvarande siffra för grundskolor med liknande elevunderlag var mellan 0-18 incidenter.

I artikeln berättade personal att de under flera år försökt få till ett särskilt stöd till eleven som misshandlade läraren men inte fått det beviljat av rektor. Föräldrar uppger för DN att eleven fortfarande inte en vuxenresurs.

– Han har ingen egen resurs som hjälper honom att hantera de aggressiva utbrotten. Hade han haft det hade det här inte kunnat ske, säger en mamma.

DN har sökt rektor Karin Langlet som är på semester. Vikarierande rektor Sara Wickert vill inte uttala sig om händelsen utan hänvisar vidare till grundskolechefen för Hägersten-Älvsjö  i Stockholms stad, Deirdre Cronin Ohlsson, som är rektor Karin Langlets närmsta chef.

Hur kan det här få hända igen?

– Våld är aldrig acceptabelt i skolan. Skolan har polisanmält det här och eleven ska inte gå kvar på skolan den här terminen.

Vad har skolan gjort för att stödja eleven sedan den förra incidenten?

– Eleven placerades på en akutskola i fyra veckor. Sedan eleven kom tillbaka har skolan vidtagit de stödåtgärder som de anser är lämpliga.

Hur kommer det sig att eleven inte har ett vuxenstöd på heltid?

– Skolan vidtar de stödåtgärder som de anser är lämpliga utifrån elevens behov. Jag kan inte säga mer i det enskilda fallet.

Deirdre Cronin Ohlsson uppger för DN att en lärare hela tiden var närvarande med eleverna. Barnen och föräldrarna i klassen samt flera i personalen på skolan säger att det inte stämmer.

DN har förgäves sökt grundskoledirektören i Stockholms stad Peter Bragner för en kommentar. I en intervju med DN om krisen på Sjöviksskolan under julen 2023 sa han att ”ingen elev ska vara utsatt för en otrygg miljö någonsin.”

DN har också sökt utredare Therese Westin på Skolinspektionen som ansvarar för den pågående tillsynen av skolan.

Fakta.Detta har hänt

● Sjöviksskolan i Årstaberg är en grundskola med 830 elever från årskurs F-9. I stadens socioekonomiska rankning, som baseras på föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst, ligger Sjöviksskolan i topp.

● Efter en rad allvarliga anmälningar inledde Skolinspektionen 2022 en riktad tillsyn av Sjöviksskolan. Skolinspektionen upptäckte brister gällande skolans arbete med anmälning och utredning av kränkande behandling mellan elever. Skolan kritiserades även för brister gällande det särskilda stödet till elever i behov. Efter en endagsutbildning med skolans personal lades dock tillsynsärendet ned.

● Efter DN:s avslöjande i december gick Skolinspektionen på nytt in och granskade Sjöviksskolan. Några veckor senare inledde även Arbetsmiljöverkets inspektörer en tillsyn för att undersöka personalens arbetsmiljö.

● I mars i år offentliggjordes resultaten. Myndigheterna såg flera problem i skolans arbete mot hot och våld på skolan och fann brister i arbetet med särskilt stöd till elever i behov samt brister rörande hur skolan utreder och anmäler kränkningar mellan elever. Skolinspektionen kräver att skolan vidtar åtgärder före den 17 juni i år.

● Arbetsmiljöverket kritiserade i mars Sjöviksskolan på fem punkter gällande brister i arbetet med säkerhet och hot och våld på skolan. Sjöviksskolan måste åtgärda dessa innan ett uppföljningsbesök i mitten av juni.

Fakta.Akutskola

● Om en elev allvarligt stör andra elevers trygghet och studiero behöver skolan snabbt kunna ta beslut om disciplinära åtgärder, till exempel att placera en elev utanför skolenheten.

● Akutskola är en organisatorisk lösning för att en elev tillfälligt ska få undervisning utanför den egna skolenheten. En tillfällig placering är en disciplinär åtgärd som regleras i skollagen.

Källa: Skolverket

Läs mer:

Hot och våld mot personal på Sjöviksskolan i Årstaberg

Ansvariga stöttar rektor på Sjöviksskolan – trots larm om missförhållanden

Efter DN:s granskning: Skolinspektionen utreder Sjöviksskolan på nytt

Efter DN:s rapportering: Skolinspektionen riktar skarp kritik mot Sjöviksskolan

Share.
Exit mobile version