Jordens genomsnittliga temperatur under november noterades till 14,1 grader, vilket enligt Copernicus innebär att 16 av de senaste 17 månaderna har varit mer än 1,5 grader varmare än under förindustriell tid. Observationen tyder på att det snart tioårsfirande Parisavtalets mål fortsätter att bli mer avlägsna att nå.

– Detta innebär inte att Parisavtalet har överträtts, men det innebär att ambitiösa klimatåtgärder är mer angelägna än någonsin, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för EU:s klimattjänst som spått att årets temperatur blir 1,55 grader varmare än under förindustriell tid.

Burgess, hennes kollegor och ett otal forskare har genom åren ideligen kommit med liknande uttalanden, varningar och krav på akuta åtgärder för att först bromsa och sedan vända utvecklingen. Från Copernicus och liknande institut kommer likväl regelbundet diagram där staplar, kurvor och siffror talar för att trenden är allt varmare temperaturer.

Ett annat dystert rekord, sett med Parisavtalets ambitioner som nödvändiga, är att den globala temperaturen 2024 till och med november varit 0,72 grader varmare än genomsnittet för samma period under åren 1991 till 2020. Det är 0,14 grader varmare än 2023 då jordens medeltemperatur var rekordslående 1,48 grader varmare än under förindustriell tid.

För att kunna sänka den globala temperaturen och därmed bromsa klimatförändringarna krävs, enligt en närmast helt enhällig expertis, åtgärder på både lokal och global nivå. En central roll spelar växthusgasutsläpp från mänskliga aktiviteter, men enligt forskarnätverket Global Carbon Projects senaste rapport syns ännu inga tecken på att den stigande grafen skulle vända.

Share.
Exit mobile version