Det var på en frusen sjö i Stockholm 1961 som parasporten kälkhockey uppfanns av tre svenska rullstolsidrottare. Sporten introducerades sedan på allvar i Paralympics 1994 i Lillehammer och det första officiella VM-mästerskapet hölls i Nynäshamn två år senare.
Föga förvånande vann Sverige båda.
Men sedan nederlaget i Paralympics 2006 i Turin, när Sverige slutade sexa, har kurvan pekat neråt. För tre år sedan bröts även en stolt tradition av att ha deltagit i samtliga Paralympics när landslaget misslyckades att kvala in till spelen i Peking 2022.
I dag spelar Sverige i B-poolen och ligger elva av 18 nationer på världsrankingen. Men nu ska en nysatsning ta tillbaka det svenska landslaget till toppen.
– Om vi nu själva har uppfunnit det här ska vi nog fan vara med uppe i toppen – det är självklart för mig. Frågar du spelarna så kommer du få samma svar där också, säger Fredrik Andersson, verksamhetsutvecklare på Parasportförbundet.
Vad är det som har gjort att Sverige har halkat efter?
– Min känsla är att det gick uppåt men efter att vi har tappat ledande spelare så har det inte fyllts på. Sen har andra länder kommit ikapp som tränar mer och tränar rätt, jag tror det är en kombination av det.
En annan bidragande orsak till att vissa länder har hunnit ikapp ligger i en mindre känd detalj: det finns inga krav på att kälkhockeyspelare måste ha en funktionsnedsättning för att delta.
– Man kan söka licens för att få vara med, men då har man en licens som icke funktionsnedsatt. Så gjorde Kanada – utan det hade de aldrig varit den ledande nationen, säger Andersson.
För att återetablera Sverige i världstoppen gör det svenska Parasportförbundet tillsammans med organisationen Hello Sweden och ATG nu en storsatsning.
Med stor vikt på långsiktighet väljer Andersson att dela in projektet i tre delar.
Först och främst måste antalet spelare och föreningar utökas, samtidigt som rätt förutsättningar måste ges för de redan aktiva spelarna i landslaget. Det sista steget är att Sverige ska ta sig tillbaka till A-VM och tävla i Paralympics 2030 i Frankrike.
– Vi behöver fler hockeyföreningar runt om i Sverige som faktiskt startar upp det här och får rätt förutsättningar.
Hello Sweden är ett nätverk av företag som finns till för att bidra till unga sporttalangers möjlighet till att satsa på idrotten. Förutom pengar bidrar även sponsorerna med ett brett nätverk inom idrotten.
– Vi har till exempel Mattias ”Notan” Norström (tidigare hockeystjärna) som bidrar med sina erfarenheter, Kjell Enhager (mental coach) är också här och bidrar med den mentala biten, säger Hello Swedens ägare, Tomas Kaiser.
– Det pratas även om möjligheten till att träna mer hemma och stakmaskiner, då har vi kontakter som kan se till att det finns såna.
Hur mycket pengar handlar biståndet om?
– Det kan jag inte ge ett riktigt svar på men när man räknar ihop ekonomin och allt runt omkring så blir det snabbt sex nollor oavsett.
Så det är över miljonen?
– Beroende på hur du räknar, ja. Det är en gedigen satsning.
Fredrik Andersson radar upp några konkreta exempel på hur miljonbeloppet ska användas.
Till exempel för marknadsföring vid tv-sända elitmatcher, prova-på-aktiviteter, individuella träningsprogram och, förhoppningsvis, spelarersättningar.
– Många av spelarna jobbar och använder alla sina semesterdagar för att satsa på det här. Har du inga semesterdagar kvar blir det jobbigt med familjen också, så vi jobbar för att kunna ersätta dem de dagar som de måste åka bort, säger han.
Läs mer:
Ovisshet kring para-VM i ishockey – vet inte när det ska spelas: ”Det är oseriöst”