Vetenskapen har fram till nu haft svårt att avgöra om hundar, eller för den delen andra djur, verkligen har en djupare förståelse av olika ord. Med det avses att de får en mental bild när de hör namnet på ett föremål. Skulle de få det, innebär det att de har en förståelse som liknar den typ som människor har.

Nu visar en ny studie gjord i Ungern att hundar kan lära sig att associera ord med specifika objekt och inte bara lära sig kommadon som ”sitt”, ”ligg” och ”rulla”, rapporterar AP.

Studien har granskats av ämnesexperter och är publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Current Biology”. Den genomfördes av forskare inom kognitiv neurovetenskap, som är ett relativt nytt forskningsområde som integrerar psykologi och biologi, vid Eotvos Lorand-universitetet i Budapest.

18 hundar deltog och forskarna fäste elektroder på hundarnas huvuden för att mäta hjärnaktivitet och registrera hjärnvågor. Sedan fick hundägarna spela upp ljudklipp där de sa namnet på sin hunds leksak för att sedan visa upp antingen leksaken eller ett annat föremål.

– Vi förväntade oss att om en hund verkligen förstår innebörden av objektets ord, kommer den att förvänta sig att se just det objektet. Och om ägaren i stället visar upp någonting annat kommer det att ske en så kallad överraskningsreaktion i hjärnan, säger Marianna Boros, en av forskarna.

Och det var precis vad som hände. Sa husse ”din boll”, men visade upp någon annans frisbee var hundarnas hjärnmönster annorlunda än om man visade upp just den hundens boll.

– Det tyder på att djuren skapade en mental bild av ett objekt baserat på att de hörde ordet för det, tillägger Lilla Magyari, en annan av forskarna som också är docent vid universitetet i Stavanger i Norge.

Enligt henne visar det att hundarna har en referentiell förståelse av ord – och att det är en medfödd förmåga. Den kräver med andra ord ingen särskild träning eller talang.

Studien har fått beröm, men vissa experter har uttryckt tvivel om dess resultat. Beteendevetaren och professorn i psykologi vid Arizona State University, Clive Wynne, anser att allt studien visar är att hundar reagerar på stimuli – men att de faktiskt inte förstår innebörden av specifika ord.

Hunden – eller människans bästa vän, som den brukar benämnas – började enligt forskarna tämjas av människor för upp till 30 000 år sedan. Om förmågan att förstå specifika ord fanns redan då eller om den utvecklats över tid är fortfarande oklart.

Share.
Exit mobile version