Brinnande byggnader, utbrända bilar och folktomma gator fulla med bråte. Staden Toretsk i östra Ukraina har förvandlats till ett inferno av ruiner och aska, rapporterar AFP vars reporter besökte platsen i början av förra veckan.

Trots att staden ligger knappa fem kilometer från krigsfronten har den gamla industristaden i nära två och ett halvt års tid varit en av de mer förskonade frontnära platserna. Men i början av juni började ryska styrkor kraftigt intensifiera attackerna mot Toretsk i Donetskregionen.

I The Kiev Independent beskrivs området som en ny ”hotspot” när ryssarna under sommarmånaderna fortsatt röra sig framåt i regionen.

Nu har 90 procent av de 34 000 invånarna som bodde där innan kriget lämnat staden. En av dem som är kvar, 54-åriga Oksana, säger till AFP att hon inte har råd att fly.

– Det är mycket svårt här. Ett helvete, säger hon till nyhetsbyrån.

Många av de som lämnar tar sig till närliggande byar för att få hjälp.

Herman Rogefors från Örebro deltog på söndagen när svenska volontärer levererade förnödenheter till en närliggande stad.

– Prästen där sa att flödet av människor som flyr från Toretsk verkligen ökat, att det kommer folk varje dag. Vissa kommer gåendes, bärande på sina ägodelar i händerna, säger 28-åringen.

Han volontärarbetar under sin semester med den svenska välgörenhetsorganisationen Operation Change, som samlar in förnödenheter i Sverige för att sedan distribuera dem runtom i det krigsdrabbade landet.

Toretsk är en av de städer i östra Ukraina som organisationen tidigare leverat till. Under förra sommaren besökte de bland annat ett sjukhus i staden. Det var skadat av upprepade ryska anfall, men verksamheten var i full gång.

Ett år senare är sjukhuset fullständigt sönderbombat.

– En lokal volontär var där nyligen. Han sa att det var något av det värsta han sett, och han har sett mycket, säger Herman Rogefors.

Han berättar att de under söndagen försett en kyrka, som hjälper behövande från Toretsk, med saker som kläder, skor, sängkläder, blöjor och hygienartiklar.

– Det är allt möjligt man kan tänkas behöva när man lämnat allt man äger, säger Herman Rogefors.

Prästen i kyrkan bad dem komma tillbaka igen om några veckor.

– Så behoven är ju enorma fortfarande.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Ett av behoven bland civila som förvånat Herman Rogefors är efterfrågan på vuxenblöjor. Bland de som blivit kvar efter månader av krig finns många gamla, sjuka och funktionsnedsatta – de som inte kunnat fly.

– Det var något som slog mig, att de som är i behov av någon som hjälper dem självklart lider alla mest.

Under måndagen ska Herman Rogefors och de två andra volontärerna från Operation Change som i dagsläget är på plats och arbetar med distributionen träffa personalen från det bombade sjukhuset i Toretsk. Verksamheten har flyttats till en annan stad – och behovet av vårdutrustning är stort.

– Ukrainarna kämpar på och är jävligt motståndskraftiga, men de behöver stöd från väst. Det är väl snarare det som är flaskhalsen nu, säger Herman Rogefors.

Share.
Exit mobile version