Bara en dag efter han tillträtt som Storbritanniens nya utrikesminister satte sig David Lammy på flygplanet. Under helgen har 51-åringen, med en bakgrund i arbetarklassens London, besökt Tyskland och Polen innan han på söndagseftermiddagen landade i Sverige. Strax efter 17.30 togs han emot på utrikesdepartementet i Stockholm av sin svenska motsvarighet Tobias Billström. Senare väntade även ett kortare möte med statsminister Ulf Kristersson.

– Europa är vår allierade och vi vill arbeta tillsammans, och Sverige är en av våra viktigaste vänner inom den europeiska familjen, säger han.

Under mötet diskuterade utrikesministrarna viktiga samarbetsfrågor inom säkerhet och försvar, såsom stöd till Ukraina och Nato. Storbritannien och Sverige har bland annat tränat ukrainska soldater gemensamt. En relativt ny fråga som kan bli mer aktuell i framtiden stod också på dagordningen: rymden.

– Självfallet är säkerhets- och försvarsfrågorna viktiga, men de är inte allt. Handelsfrågorna är viktiga, liksom samarbetet när det gäller forskning och utveckling, inte minst grön omställning och energi, säger Tobias Billström.

Även David Lammy betonar vikten av klimatet.

– Det största hotet för framtida generationer är klimatkrisen och vi måste vara väldigt målmedvetna med nettonollutsläpp och satsa på förnybar energi, vindkraft och vätgas, säger han.

Efter 14 år under ledning av konservativa Tories vann Labour en jordskredsseger i det brittiska parlamentsvalet tidigare i juli. Partiet gick till val på att förbättra relationerna med Europas länder, fyra år efter att landet officiellt lämnade EU 2020. Under valkampanjen talade partiet bland annat om planer på att ta bort vad de kallade ”onödiga” handelshinder och söka nya frihandelsavtal. David Lammy talar om ett ”återställande” av relationerna med omvärlden samt inom klimatpolitiken.

– Under den förra regeringen blev vi mer isolerade i vår relation till EU, säger Lammy och tillägger att relationen med unionen ändå är stark, men kan bli ännu starkare.

Men den nya regeringen har inga planer på att återansluta till EU. Partiledaren Keir Starmer har sagt att Storbritannien inte kommer att gå tillbaka ”under min livstid”.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Den svenska regeringen välkomnar Labours ambitioner att stärka banden till Europa.

– EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU när det gäller handelsfrågor, forskning och utveckling, men framför allt i det väldigt spända läge vi har geopolitiskt där stödet till Ukraina är väldigt viktigt och Storbritannien spelar en stor och viktig roll, säger Tobias Billström.

Lammy tillträder i en tid av oroligheter i omvärlden. Labour vill sluta en säkerhetspakt med EU och nya bilaterala avtal. Det militära, finansiella, diplomatiska och politiska stödet till Ukraina kommer att bestå.

– Det här är ett farligt geopolitiskt ögonblick som vi ser på med oro, säger Lammy och nämner hotet från Ryssland, samarbeten mellan länder som motsätter sig västvärlden och spänningarna i Taiwansundet.

Efter besöket i Sverige står Natotoppmötet i Washington på agendan, som han deltar i tillsammans med premiärminister Keir Starmer.

– Oavsett hur farlig världen är kan vi förändra den om vi agerar tillsammans. Det är därför jag har varit i Tyskland, Polen och Sverige under helgen, säger David Lammy.

Share.
Exit mobile version