Tidigt på onsdagskvällen angrep flera maskerade personer ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Gubbängen i södra Stockholm. Mötesdeltagarna angreps med röd sprej och talaren Mathias Wåg fick ta emot flera slag. Det kastades även in en rökbomb i möteslokalen. Efter angreppet försvann gärningspersonerna springandes från platsen.

På torsdagseftermiddagen togs ärendet över av Gruppen mot demokratihotande brottslighet, en regional resurs inom Stockholmspolisen.

– Där har vi experter som jobbar med detta. Det finns mycket förundersökningsmaterial. Brottsrubriceringarna kvarstår efter att vi har haft flera förhör, säger Ola Österling.

Efter händelserna, som delvis fångades på film, inleddes en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Ytterligare brottsrubriceringar har därefter adderats. Nu utreds även två fall av misshandel och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det sistnämnda kommer sig av att man kastade någon form av rökutvecklande pyroteknik inne i teaterlokalen, säger Ola Österling som samtidigt understryker att polisen behöver mer information.

– Vi vill ha tips om sådant som som avviker från allmänbilden i Gubbängen under eftermiddagen och kvällen i onsdags, säger Ola Österling.

Han påpekar att iakttagelser som rör fordon är särskilt välkomna.

– Det finns företeelser som tyder på att de har kommit till Gubbängen i fordon och även lämnat platsen i fordon, säger Ola Österling och syftar på de maskerade angriparna.

Har ni hopp om att göra gripanden?

– Ja, vår förhoppning är att det ska ske frihetsberövanden. Men vi behöver mer tips och underrättelser till vår utredning. Det tar vi tacksamt emot.

På lördagen kommer en antifascistisk manifestation att hållas i Gubbängen med anledning av attacken i onsdags.

Läs mer:

Regeringen bjuder in partier till samtal efter attacken i Gubbängen

Teatern efter attacken: ”Har inte hänt något sådant på 24 år”

Share.
Exit mobile version