Inför den kommande innebandysäsongen testas några nya regler i Sverige. En del rör spelare och ledare som inte befinner sig på planen, och då står lutade med foten på sargen. Det kommer inte längre att vara tillåtet.

– Det roliga var att de sade att det var mitt fel alltihopa.

Thomas Brottman skrattar. En runda i bildarkivet grundar en misstanke om att det svenska herrlandslagets förbundskapten närmast varit ansiktet utåt för just den positionen.

– Jag sitter i och för sig också ibland, men jag tycker om att stå och jag tycker om att stå framför båset. Jag vill vända mig om och titta folk i ögonen när jag pratar med dem. Jag tycker inte om att stå där bakom, säger han.

– Sedan får jag bättre puls också.

Fakta.Inga mer fötter på sargen

Att spelare eller ledare står med foten på sargen eller lutar sig in över sargen kommer inte vara tillåtet.

* * *

Argumentet:

● Agerandet har lett till situationer där spelare i byteszonen träffas av bollen, och det används också taktiskt för att tillsynes krympa den uppspelsytan för motståndarna och göra det psykologiskt svårare att spela upp bollen där.

Källa: Svensk Innebandy

Men måste du ha foten på sargen?

– Det är nog mer ryggen… Jag tror det är ryggen som strular. Det är skönt, man vilar ryggslutet på något sätt.

Kommer du att sköta dig framöver?

– Internationellt får jag ju göra hur jag vill! Så där kommer jag att köra som vanligt.

Ja, reglerna kommer nämligen till en början att appliceras på Svenska superligan (dam och herr), allsvenskan (herr) och de matcher i svenska cupen som spelas efter att seriespelet inletts.

Det handlar inte heller enbart om fötterna på sargen. Den andra delen av regelförändringstestet berör ”hur spelare och ledare ska uppträda i byteszonen”. Som det uttrycks ska utgångspunkten framöver vara att spelare ska sitta ned, och ledare befinna sig bakom avbytarbänkarna.

Fakta.Beteende i byteszon

Utgångspunkten är att spelare ska sitta ner och ledare ska befinna sig bakom avbytarbänkarna.

* * *

Argumenten:

● I dag står i princip alla upp. Det innebär att sportens egna utövare står i vägen för vår egen publik, samarbetspartners exponering och så vidare.

● Det är dåligt för sportens varumärke och utveckling med den kultur som vuxit fram där de som inte är direkt involverade i spelet står nära sargen och skriker på motståndare och domare.

● Det hetsiga klimatet går att hantera för domarna på högre nivåer och det är inte enbart för dessa som denna nya regel testas, utan inte minst för alla matcher som genomförs på barn- och ungdomsnivå. I dessa tar man efter sina förebilder och beter sig likadant mot domare som inte alls har samma möjligheter att hantera situationerna som uppstår.

● Innebandyn behöver närma sig till exempel fotboll och handboll, som har mycket tydliga regler för vilka som får stå upp och närma sig spelplanen under en match.

Källa: Svensk innebandy

– Jag förstår konceptet och viljan bakom det. De vill ha det lugnare nedåt i leden. Jag håller med om att det inte ser snyggt ut när ett helt SSL-lag står och skriker på domaren, och det är klart att det får effekter. Ungdomslag tittar på SSL, och så blir det samma sak där, säger Thomas Brottman.

– Sedan kan jag tycka att regelboken finns för att stävja det. Det är väl bara att ge båset tvåor (utvisningar) hela tiden. Men jag förstår ju grejen.

En spelare som brukar luta sig mot sargen är Maja Viström (Thorengruppen).

– När jag kommer till bänken sätter jag mig, dricker lite vatten och pratar igenom bytet. Sedan ställer jag mig upp, och då sätter jag gärna foten på sargen.

Varför?

– Det känns bara skönt att stå så, och det känns som att jag är redo. Om det kommer någon på byte, då är jag redan på väg. Om jag hade fått bollen på mig och blivit utvisad, då hade jag tagit det.

En som däremot påstår sig vara en bänksittare är veteranen Ketil Kronberg (Dalen).

– Jag är väl den enda som sitter, säger 44-åringen.

Kan det ha med åldern att göra?

– Jag tror det, säger han och skrattar.

– Jag brukar komma in efter ett byte, sätta mig ned, andas lite. Kanske prata med någon på sidan, sedan göra mig redo för ett nytt byte. Sedan kan jag väl vilja känna att jag är inne i matchen, så ibland ställer jag mig upp. Men jag behöver inte stå hela tiden.

– Intentionen att ge domarna bättre arbetsförhållanden, det kunde man gjort på andra sätt.

Fakta.Ett regeltest

● De nya reglerna ska testas under säsongerna 2024/25 och 2025/26.

● Svenska innebandyförbundet kan efter dialog med Internationella innebandyförbundet välja att avbryta eller uppdatera regelverket under testperioden.

● Syftet är att få möjlighet att få feedback från spelare, ledare, domare och andra intressenter, före ett eventuellt permanent införande i all innebandy världen över.

Källa: Svensk Innebandy

Share.
Exit mobile version