I hela Stockholmsregionen finns 500 kamerapunkter.

– Det är dyrt men effekten är väldigt stor, säger Mattis Andersson.

Var ska ni placera de nya?

– Det säger jag inte gärna, men det är noggrant utvalda platser, i samarbete med Stockholms stadsdelar.

Polisen har både fasta och rörliga kameror, de senare används vid till exempel demonstrationer och festivaler.

– Kameror har ingen större brottsförebyggande effekt, men de gör att vi snabbt kan vara på plats om något händer och vi kan skicka ut bilder till våra patruller, så att de vet vem de ska leta efter, och vi kan styra våra spaningsresurser, säger Mattias Andersson.

På polisens kamerabevakningscentral sitter personal och tittar på bilderna dygnet runt alla dagar.

– Utan kamerorna hade inte vår uppklarningsprocent när det gäller grova brott varit så hög, den ligger på 60–80 procent. Vi avbryter också väldigt många mordförsök som rör de kriminella nätverken, hittills i år 100 i Stockholmsregionen.

Med tanke på huvtröjor och halsdukar upp över näsan, är det många misstänkta ni inte hittar?

– Det är säkert många som går under radarn. Men även om man byter jacka efter ett brott så byter man sällan byxor och ännu mer sällan skor. Kamerorna är ett jättebra sållningsinstrument, säger Mattias Andersson.

I dag, påpekar han, finns övervakningskameror överallt. Inte bara polisens utan också andra aktörers. Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic fångades av NK:s kameror och Rakhmat Akilov, terroristen bakom dådet på Drottninggatan, fastnade på SL:s bilder.

Men hur tänker ni kring den personliga integriteten, de flesta stockholmare begår inte brott men blir ändå övervakade?

– Kamerorna skapar trygghet i samhället, men för vår del är även det förebyggande arbetet viktigt. Vi har socialsekreterare på alla lokalpoliskontor för att kunna fånga upp ungdomar på glid direkt, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Hon anser att det allt närmare samarbetet mellan polisen och Stockholms stad är ”otroligt viktigt” och att det är en orsak till att de öppna drogscenerna har blivit fem färre och det som polisen betecknar som utsatta områden har minskat med tre.

– Den senaste trygghetsundersökningen för Stockholmsregionen visar att människor inte blir utsatta för brott lika ofta, utom när det gäller bedrägerier, och att de platser folk undviker blir färre, säger Mattias Andersson.

Fakta.Kameraövervakning

Privatpersoner behöver inte ansöka om tillstånd för att kamerabevaka.

Det är normalt sett inte tillåtet att kamerabevaka utanför sitt hem eller sin tomt.

Det är inte tillåtet att kamerabevaka sina grannar mot deras vilja.

Kamerabevakning som sker innanför entrén eller i trapphuset i ett flerbostadshus ses generellt som särskilt integritetskänslig. Därför krävs det mycket starka skäl för att bevakning ändå ska vara tillåten.

Källa Integritetsskyddsmyndigheten

Läs mer: Efter hot och stölder – Göteborg vill kamerabevaka sina sopstationer

Share.
Exit mobile version