Migrationsverket har länge kritiserats för hur de bedömer trovärdigheten i hbtq-personers berättelser när dessa söker asyl. Sommaren 2023 publicerade RFSL en rapport där man sade att prövningarna inte var förenliga med svensk och internationell rätt. Det var en uppföljning på tidigare rapporter som haft liknande slutsatser.
Kritiken har främst handlat om att Migrationsverket efterfrågar särskilda känslor och resonemang kopplad till de asylsökandes sexualitet eller identitet. Rapportförfattaren Aino Gröndahl sade då till DN att det är märkligt att kräva ett universellt känsloliv från en så stor grupp.
– Jag har börjat svara hbtq-personer som hör av sig till mig att välja ett annat land att söka asyl i, sade Aino Gröndahl då.
Statskontoret, en statlig förvaltningsmyndighet, kritiserade även Migrationsverkets hantering av fallen i höstas.
Under årens gång har DN pratat med flera hbtq-personer som upplevt att kraven på detaljer och känslor i deras berättelser till Migrationsverket har varit orimliga. DN mötte Davita Nassuna i somras efter att Migrationsdomstolen beslutat att hon skulle utvisas till Uganda, där det är olagligt att vara homosexuell. I beslutet framgick att hon hade varit fattig på detaljer, allmänt hållen eller kortfattad i förhören, vilket sänkte hennes trovärdighet.
Hon sade då att det berodde på ångest och nervositet.
– Jag hade aldrig gått i terapi i mitt liv, jag hade aldrig pratat om det som hänt mig – och jag tvingades gå igenom många mörka minnen som jag tryckt ned så länge och försökt att inte tänka på, sade hon då.
I november fick Davita Nassuna svenskt uppehållstillstånd, enligt Omni.
Nu har den europeiska asylmyndigheten tagit fram nya riktlinjer för hur dessa ärenden ska hanteras, rapporterar Ekot.
Rustem Yunusov, nationell samordnare för hbtq på Migrationsverket, säger i en intervju med radion att riktlinjerna gör det lättare att inte basera bedömningarna på förutfattade meningar om hbtq-personer.
Riktlinjerna ska implementeras i Sverige under nästa år.
Aino Gröndahl är försiktigt positiv till nyheten när hon pratar med Ekot.
– Jag måste ändå orka tro att det kommer bli en förändring för nu har det gått så himla många år där rapport efter rapport efter rapport efter rapport visar på enormt stora rättssäkerhetsbrister.
Läs mer:
Lesbiska Davita ska utvisas till Uganda: ”Jag fruktar för mitt liv”
RFSL: Asylprocessen för hbtq-personer strider mot lagen