Det politiska samarbetet Borgerliga samverkan – Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd från Sverigedemokraterna – är snart historia. Nu talar allt för att Norrköping fram till valet 2026 i stället kommer att styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, med stöd från Vänsterpartiet.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna har fört ett krig mot kulturen. Nu är det kriget över och det var kulturen som vann, säger gruppledaren Nicklas Lundström (V).

När kommunfullmäktige under måndagen sammanträdde röstade dock samtliga partier för en återremiss i frågan om ett nytt styre, alla utom Moderaterna och Sverigedemokraterna som valde att lägga ned sina röster. Nya val till nämnder och styrelser kan genomföras först nästa gång som fullmäktige sammanträder, den 16 december.

– Det är helt enligt den tidsplan som vi har bestämt, säger gruppledaren Olle Vikmång (S).

Han menar det nu måste bli ett slut på ”de hårda orden mellan politiken och kulturlivet”.

– En del besparingar kommer att rullas tillbaka. Dels gäller det Norrköpings symfoniorkester och den sedan en tid tillbaka pausade Norrköpings filmfond. Dessutom sätter vi stopp för planer som har funnits på att lägga ned biblioteksfilialer.

Det var i fjol som debatten om Norrköpings kulturliv fick nationell uppmärksamhet när Stefan Jonsson skrev i DN om kommunens nya kulturpolitik, som bland annat innebar att Kulturförvaltningen lades ned och ersattes med Tillväxt- och utvecklingskontoret.

Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Sophia Jarl (M), svarade i Expressen att kultureliten kraftsamlade ”för att ha kvar sina privilegier som i mångt och mycket bekostas nästan fullt ut av skattekollektivet.” I centrum för debatten hamnade Norrköpings symfoniorkester, som fick minskade anslag. Jarl ville se att de i högre grad blev självfinansierade, och rådde dem att spela Abba för att locka mer publik.

Jarl kritiserades på bred front av Kultursverige, vilket i sin tur ledde till en artistbojkott och en namninsamling mot försäljning av Norrköpings konserthus, Louis De Geer Konsert och Kongress, som i somras dock såldes till hotellkedjan Elite Hotels of Sweden.

Det som fällde Borgerlig samverkan var att kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) i oktober öppet kritiserade Sophia Jarl för en ”osund syn” på ledarskap och styre. Snabbt följde ett krav från Sjöbergs parti på Jarls avgång som ordförande om samarbetet skulle kunna fortsätta. Jarl vägrade, trots att det egna partiet föreslog att hon skulle kliva ned. Det ledde till att Kristdemokraterna men också Liberalerna lämnade samarbetet.

– Problemet med hennes ledarstil kände många redan till sedan innan, men jag var den första som satte ned foten och talade om det offentligt, säger Eva-Britt Sjöberg.

Just när det gäller kulturpolitiken har hon i grunden dock varit överens med Sophia Jarl.

– Jag har backat Sophia till hundra procent när det gäller att kulturen behöver bli mer självfinansierande. Sedan hade jag kanske inte uttryckt mig som hon ibland gjorde. Relationen till kulturlivet är skadad, dialogen måste återupprättas. Det har framstått som om partierna i Borgerlig samverkan har varit kulturfientliga, men det stämmer inte.

DN sökte under måndagen Sophia Jarl, som inte hade tid med en intervju.

Läs mer:

Många kritiska när Norrköping omdanar kulturpolitiken

Sophia Jarl tycker symfoniorkestern borde spela mera Abba

Efter kommunens nya kulturpolitik – artister vägrar spela i Norrköping

Stefan Jonsson: Norrköping visar hur nyliberalism parad med nyfascism ser ut i praktiken

Share.
Exit mobile version