Globalt låg genomsnittstemperaturen för april 1,58 grader över det uppskattade snittet för månaden under förindustriell tid. Den genomsnittliga temperaturen blev 15,03 grader, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

April blev den elfte månaden i rad som satt nytt värmerekord för respektive månad på året. En så lång räcka månadsrekord är ovanlig, men en liknande period med globala temperaturrekord hände under 2015 – 2016.

Den globala medeltemperaturen för de senaste tolv månaderna, maj 2023 – april 2024, är den högsta som har noterats för en tolvmånadersperiod – 1,61 grader högre än under förindustriell tid.

Även temperaturen för ytvattnet i haven var den högsta som registrerats för månaden, 21,04 grader. Det är trettonde månaden i rad som ytvattentemperaturen varit den varmaste som noterats för respektive månad på året. Deb ligger strax under de 21,07 grader som noterades i mars.

– El Niño nådde sin topp i början av året och havsytans temperaturer i östra tropiska Stilla havet går nu tillbaka mot neutrala förhållanden, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change Service i ett pressmeddelande.

– Men samtidigt som temperaturvariationerna i havsvattnet är förknippade med det naturliga kretslopp som El Niño är, kommer den extra energin som fångas i havet och atmosfären genom ökande koncentrationer av växthusgaser att fortsätta driva den globala temperaturen mot nya rekord.

För Europas del var medeltemperaturen i april den näst varmaste som har uppmätts för månaden på kontintenten, och låg 1,49 grader över snittet för månaden under perioden 1991 – 2020.

Nordliga Europa, däribland Sverige, hade temperaturer under genomsnittet, medan temperaturerna i östra Europa låg mest över snittet.

I östra Asien, norra Nordamerika, Grönland, nordvästra Mellanöstern, delar av Sydamerika och större delen av Afrika låg temperaturerna mest över genomsnittet.

Under april var det blötare än genomsnittet i bland annat Centralasien, länderna i Persiska viken, östligaste Asien, östra Australien och södra Brasilien där kraftiga regn ledde till översvämningar.

Share.
Exit mobile version