Under tisdagen sänkte Riksbanken sin styrränta med 0,25 procentenheter. Tillsammans med tidigare sänkning före sommaren har Riksbanken sänkt sin ränta från 4 till 3,5 procent.

Bankerna har kritiserats både av kunder och av konsumentorganisationer för att tjäna för mycket på sina låntagare, samt ha för låga räntor på sina sparkonton. I flera av fallen som DN tittat på ligger sparräntan under 2 procent. Däremot är listräntan för bolån med tre månaders löptid cirka 5,4 procent.

– Vi har befarat att bankerna inte skulle följa Riksbanken och nu gör de inte det heller. Det är oacceptabelt att inte bankerna direkt sänker räntan med lika mycket som Riksbanken, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för organisationen Sveriges konsumenter.

Flera banker har i dagarna sänkt sina boräntor, men inte lika mycket eller snabbt som Riksbanken. Tre av storbankerna, SEB, Swedbank och Handelsbanken har på senare tid gjort smärre justeringar av sin ränta, men inte i nivå med Riksbanken. SEB gjorde stort nummer av sin sänkning på 0,15 procentenheter förra veckan men har inte gjort någon ytterligare justering efter Riksbankens sänkning igår tisdag.

Varför sänker inte SEB räntan i nivå med Riksbanken?

– Vi följer som alltid marknadsutvecklingen och anpassar oss efter rådande omständigheter och har under sommaren sänkt bolåneräntorna, senast förra veckan, säger Johanna Helsing Martin, pressansvarig på SEB.

Handelsbanken?

– Vi gjorde en sänkning på 0,10 procentenheter den 9 augusti. Hos Handelsbanken bestäms den slutliga boräntan alltid efter en individuell genomgång av den enskilde kundens ekonomi, uppger presstjänsten på Handelsbanken.

Storbankernas utlåning omfattar åtskilliga tusen miljarder kronor. Räntegapet, alltså skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta, är det som förklarar lejonparten av de fyra storbankernas rekordvinster: 135 miljarder 2022 och 180 miljarder 2023.

Just dessa år sammanfaller även med de år som inflationen och de höjda räntorna satte hushållen under hård press. För en enskild låntagare som lånat drygt tre miljoner höjdes räntekostnaden med upp till 10 000 kronor i månaden.

– Räntegapet var 3,84 procentenheter redan under 2022, när situationen var som hårdast för svenska konsumenter. Det sker samtidigt som bankerna redovisar enorma vinster. Bankerna skulle behöva sänka sina utlåningsräntor mer än vad Riksbanken gör, säger Johanna Hållén.

En bank som har en lägre listränta än storbankerna är statliga SBAB, som dock inte gör några individuella förhandlingar med sina kunder. Efter dagens sänkning ligger deras tremånadersränta på 4,52 procent. Under 2024 har de sänkt sin utlåningsränta med 0,6 procentenheter, vilket är 0,10 mer än Riksbanken.

– Vi vill visa våra kunder att vi har attraktiva räntor även i räntenedgång. När våra upplåningskostnader sjunker låter vi våra kunder få del av det, säger Catharina Henriksson, presschef på SBAB.

Fotnot: Under textens tillkomst vände Handelsbanken och sänkte sin boränta med ytterligare 0,10 procentenheter. Även Länsförsäkringar meddelande en sänkning med 0,15 procentenheter.

Fakta.Storbankernas räntor och vinster

Nedan finns de fyra storbankernas listränta för rörliga bolån (tre månaders bindningstid) och sparränta på ett vanligt konto med fria uttag.

Swedbank Lån: 5,49 procent. Sparränta: 1,83 procent.

SEB Lån: 5,59 procent. Sparränta: 1,56 procent.

Nordea Lån: 5,49 procent. Sparränta: 1,80 procent.

Handelsbanken Lån: 5,59 procent. Sparränta: 1,75 procent.

De fyra storbankerna gjorde under 2022, 135 miljarder kronor i vinst.

Under 2023 blev vinsterna för Swedbanks 34 miljarder, SEB:s 38 miljarder, Nordeas 72 miljarder och Handelsbanken 36 miljarder – sammanlagt 180 miljarder kronor. Även under 2024 väntas bankerna gå med storvinst.

Källa DN.

Läs mer: Lista: Här är bankerna som sänker räntan snabbast

Läs mer: Prognoser: Så hög blir din boränta om ett år

Läs mer: Rekordvinster för bankerna när räntorna höjs

Läs mer: Så påverkas ditt bolån – kolla med DN:s räknesnurra

Läs mer: Riksbanken öppnar för tre räntesänkningar till i år

Share.
Exit mobile version