– Rätt många barn med utlandsfödda föräldrar talar inte svenska hemma, och bor kanske i ett segregerat område där få talar bra svenska, säger Ulf Kristersson.

Det är en av anledningarna till att regeringen nu tillsätter en utredning som ska föreslå obligatorisk språkförskola för barn med brister i svenska språket.

Redan i april presenterade regeringen att en utredning om språkförskola skulle tillsättas. Inspirationen kommer från Danmark, som införde språkförskola 2019.

– Sverige måste inte göra precis som Danmark, men de har provat med goda resultat, säger Kristersson.

Språkförskolan riktar sig till barn som visar påtagliga brister i svenska på grund av att de inte exponeras av det svenska språket tillräckligt i hemmet och ska tidigast gälla från höstterminen det år barnet fyller tre, säger Lotta Edholm.

– Utredningen ska föreslå vilka krav på närvaro som ska gälla, och överväga hur man ska kunna ha sanktioner om föräldrar inte ser till att barnen kommer till förskolan, säger hon.

Hur barnen som är i behov av språkförskola ska identifieras är också ett av uppdragen. Det är även nationella språkkrav för personalen, samt en reglering av barngruppernas storlek och personaltätheten.

– Alltså att sätta ett maxtal för antal barn per heltidsanställd i förskolan, säger Edholm.

Utredningen ska presenteras senast 18 december 2025.

Läs mer:

Kristersson vill införa språkförskola – enligt dansk modell.

Tre år efter språktest infördes i Botkyrkas förskolor – hur gick det sen?

Share.
Exit mobile version