28 juli. Jenny Rissveds OS-resa har varit lika mycket uppför och nedför som banan Élancourt på utanför Paris. Mountainbikestjärnan är tillbaka i sitt tredje OS – som bronsmedaljör efter jättedramatik.

– Jag har vuxit väldigt mycket, säger hon.

Se reportaget: Jättedrama när Rissveds tog OS-brons – revansch efter mörka åren: ”Stolt”

27 juli. Svensk idrottshistoria skrivs i Paris under spelens andra dag. 18-åriga Tara Babulfath tar brons i damernas 48-kilosklass, den första svenska OS-medaljen i judo genom tiderna. Och om man får tro bronsmedaljören kommer det flera.

– Ni blir inte av med mig på ett tag, säger hon.

Se reportaget: Svensk idrottshistoria i Paris – OS-brons till Babulfath

29 juli. Det är skilda världar i OS. Medan några deltagare är högt betalda världsstjärnor får Victor Lindgren ta semester för att kunna vara med. Till vardags arbetar han som svetsare och efter OS-silvret var han lite orolig för att inte hinna hem till jobbet i tid.

– Egentligen ska jag börja jobba den 5 augusti och vi flyger hem den 4 augusti. Men jag får väl ringa och snacka med chefen och se vad de säger. Förhoppningsvis får jag lite mer ledigt, säger han.

Se reportaget: Svetsaren efter silvret: ”Får snacka med chefen om mer ledigt”

7 augusti. Missen i favorithoppet gör att det blir spännande och ovisst, men när allt var över kunde det svenska hoppet Emilia Nilsson Garip jubla. Inte ens plötsligt ryggont 40 minuter före torsdagens semifinal satte stopp för 21-åringen från Malmö som gick vidare till final i simhopp.

6 augusti. Tusentals supportrar vrålar hennes namn. Den omstridda boxaren Imane Khelif tackar för stödet och går till OS-final.

– Jag har arbetat i åtta år för de här olympiska spelen och är mycket stolt över den här stunden, säger hon. Utanför Roland-Garros tutar bilarna med den algeriska flaggan fladdrandes utanför fönstret.

Se reportaget: Khelif till OS-final – och debatten rasar vidare

2 augusti. Det svenska hopplaget kommer till Versailles slottspark som regerande mästare men lyckas inte göra om samma bedrift som i Tokyo 2021. Med flera rivningar går de inte vidare till final. De tre ekipagen får fyra fel vardera, och Sverige slutar på sjätte plats.

Se reportaget: Guldhoppen rev bort sig: ”Det här är inte sant”

3 augusti. När Duplantis klarar 5,85 svarar Filippinernas Ernest John Obiena med att ta sig över 5,90 – i första försöket. Men när amerikanen Sam Kendricks sedan tangerade sitt säsongsbästa på 5,95, försvann Obiena. Ernest John Obiena resultat räckte till en 12e plats i finalen.

Se reportaget: Världsrekord och OS-guld för Armand Duplantis

31 juli. Till slut får OS-arrangören igenom sitt hårt kritiserade triathlonevenemang. En slutkörd Tilda Månsson har simmat 1,5 kilometer i ofräscht vatten, cyklat fyra mil på såphalt underlag och sprungit ytterligare en mil på 23:e bästa tid av 55 deltagare. Hon kommer i mål ungefär fyra och en halv minut efter franska guldmedaljören Cassandre Beaugrand.

– Det var tufft. Det var jobbigt hela vägen, säger 20-åringen – ändå nöjd med prestationen i sitt första olympiska spel.

Se reportaget: Efter Seine-kaoset – vattnet på land störst hot mot triatleterna

08 augusti. Det blev ingen ny medalj för Daniel Ståhl. För första gången på sex år har det inte blivit några 70-meterskast för Daniel Ståhl den här säsongen – och dessvärre för den 31-årige stockholmaren lyckas han inte toppa formen lagom till OS.

Med ett längsta kast på 66,95 i den andra omgången höjde Ståhl en knuten näve i luften, men resultatet räckte inte långt i den stenhårda konkurrensen på Stade de France. Den regerande mästaren slutade sjua i en historiskt stark OS-final.

Se reportaget: Sensationell vinnare i diskus – ingen OS-medalj för Ståhl

4 augusti. Ingen Ingen stoppar Sarah Sjöström från att ta sitt andra OS-guld i Paris. När hon går i mål på 50 meter frisim med tiden 23,71 är hon 26 hundradelar snabbare än loppets överraskning Meg Harris från Australien.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna två guld på mitt femte OS. Det är helt galet och känns overkligt, säger en leende Sjöström.

Se reportaget: Sjöström tar OS-guld igen: ”Blev blyg på prispallen”

4 augusti. Ett halvt dygn efter att britten Adam Peaty hade tagit OS-silver på 100 meter bröstsim testades han positivt för Covid. Visserligen lyckas inte Peaty ta sitt tredje raka OS-guld på 100 meter bröstsim, två retfulla hundradelar förstörde det.

Men hans silvermedalj var trots allt en seger med tanke på att Peaty kämpat med mental ohälsa efter OS i Tokyo. Först i februari i år gjorde han sin första stora tävling på tre år.

Se reportaget: Utklassning och nytt rekord av Frankrikes ”golden boy”

5 augusti. 80 000 åskådare på Stade de France bevittnar stavhoppshistoria. ”Mondo” tar inte bara Sveriges tredje guld i OS utan klarar även världsrekordhöjden 6,25.

– Jag har visualiserat den här stunden en miljon gånger i mitt liv. Varje gång på bakgården föreställde jag mig att jag slog världsrekordet, säger Duplantis.

Se reportaget: ”Överträffar jag inte detta ögonblick är det okej”

6 augusti. Svensk ridsport har varit pålitlig medaljleverantör i OS. Sedan 2004 har det blivit minst en medalj varje gång. I Paris tog den sviten slut när den sista medaljchansen försvann i tisdagens individuella OS-final i hoppning.

Varken häst eller ryttare kom till skada när Henrik von Eckermann trillade av under finalen, men det var inte så här det var tänkt att OS skulle sluta för ridsportgrenarna.

Se reportaget: Tårarna efter von Eckermanns fall: ”Känner skam”

4 augusti. Inför OS förekom han knappt på några listor över svenska medaljhopp, men turneringen i Paris visar sig bli en jättesuccé för Truls Möregårdh. Under OS har 22-åringen skapat pingisfeber i Sverige och i slutändan bar det hela vägen fram till ett silver för den 26-rankade spelaren.

– Helvete vad vi lirade, säger han efter OS-finalen, som kinesen Fan Zhendong vann med 4–1 i set.

Se reportaget: ”Alla vill slå Truls – han kommer att vara jagad”

Share.
Exit mobile version