Attacken på tisdagen gjorde att priset på den så kallade Brentoljan steg med knappt 2 procent på världsmarknaden, och låg vid lunchtid på onsdagen precis under 80 dollar per fat.

– Iran pekar ju explicit ut Israel som skyldigt och man kan väl utgå från att Iran kommer att hämnas, men kanske inte så våldsamt. Det är förödmjukande för landet att attacken skedde på deras mark, men attacken var mot Hamas, inte Iran, säger Bjarne Schieldrop.

Han fortsätter:

– Ingen vill ju egentligen ha en eskalering av konflikten, och det avspeglas på marknaden.

Har det pågående kriget i Gaza påverkat oljepriset?

– Bara på marginalen, konsumenterna har fått ett högre pris på grund av beskjutningarna i Röda havet som gör att fraktfartygen får ta en annan och dyrare väg, säger Bjarne Schieldrop.

Handelsbankens råvaruexpert Christian Kopfer säger att allt handlar om geopolitiska spänningar.

– Grundfrågan är ju vilken risk det finns för att ett så stort oljeland som Iran går med i en militärkonflikt som kan komma att dra in USA och Ryssland. I dag ses den risken som liten, hade den varit stor hade gårdagens attack snabbt kunnat leda till priser upp emot 100 dollar.

Världspriset på olja är i dag lägre än före Hamas attack mot Israel i oktober i fjol.

– Det styrs av att det fortfarande finns en lågkonjunktur, inte minst har efterfrågan minskat i Kina. Opec-länderna har dragit ned produktionen, men å andra sidan har USA lite i skymundan vuxit till världens största oljeproducent, påpekar Christian Kopfer.

Iran har bland världens största lager av både olja och gas, som är helt centrala för landets ekonomi. EU:s och USA:s har sanktioner förbjuder import av olja från Iran. Man exporterar dock betydande mängder till bland annat Kina och Indien.

Share.
Exit mobile version