Det är förstås inget världsunikt med en svensk lager på svenska råvaror. Det var ju så det var när vi började brygga lageröl i Sverige. Men i takt med att användandet av utländsk ölråvara ökade har de svenska nästan försvunnit – under närmare hundra år odlades exempelvis ingen kommersiell humle alls i Sverige.
Sedan ett par år tillbaka går utvecklingen åt rätt håll igen, och även om volymerna fortfarande är små, finns det i dag ett antal odlare som odlar både svenska kultursorter, men också utländska och moderna humlesorter. Utbudet är inte stort, men det finns – och detsamma gäller med malten. Trots att ett av världens största mälterier ligger i Sverige, och att det odlas massor av korn, är maltutbudet begränsat.
Mycket av volymen går till de stora bryggerierna, som i sin tur inte använder svensk humle. Men det finns ett småskaligt mälteri, Warbro Kvarn, och det är mycket tack vare kombinationen av dem, och de små humleodlarna, som det nu dyker upp helsvenska öl igen. Lagerölen, där den brödiga malten står i fokus och får balanseras av humlens eleganta beska, är de stilar som hittills imponerar mest. Testa – just nu finns ett ovanligt stort utbud.
Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola




