Det är förstås inget världsunikt med en svensk lager på svenska råvaror. Det var ju så det var när vi började brygga lageröl i Sverige. Men i takt med att användandet av utländsk ölråvara ökade har de svenska nästan försvunnit – under närmare hundra år odlades exempelvis ingen kommersiell humle alls i Sverige.

Sedan ett par år tillbaka går utvecklingen åt rätt håll igen, och även om volymerna fortfarande är små, finns det i dag ett antal odlare som odlar både svenska kultursorter, men också utländska och moderna humlesorter. Utbudet är inte stort, men det finns – och detsamma gäller med malten. Trots att ett av världens största mälterier ligger i Sverige, och att det odlas massor av korn, är maltutbudet begränsat.

Mycket av volymen går till de stora bryggerierna, som i sin tur inte använder svensk humle. Men det finns ett småskaligt mälteri, Warbro Kvarn, och det är mycket tack vare kombinationen av dem, och de små humleodlarna, som det nu dyker upp helsvenska öl igen. Lagerölen, där den brödiga malten står i fokus och får balanseras av humlens eleganta beska, är de stilar som hittills imponerar mest. Testa – just nu finns ett ovanligt stort utbud.

Tips! Tre sorters svensk lager

Lager från Oppigårds bryggeri

Hedemora • 20,90 kr • Eko33 cl • 5% • LS 33657

En medelstor maltkropp med lätt rostning som bär en citrusfrisk och lätt örtig humle samt en mjuk beska som balanserar. Ett runt och bra matöl.

Skördefestens pilsner från Remmarlöv gårdsbryggeri

Eslöv • 22,90 kr • 33 cl • 5,2% • LS 39768

Pilsner definieras av en tydligt markerad beska – och den finns här tillsammans med en ljus och lätt brödig maltkropp. Friskt och törstsläckande.

Pär pilsner från Qvänum

Kvänum • 25,90 kr • Eko●● 33 cl • 4,8% • LS 31996

Här balanseras den mjukt runda maltkroppen, med tydliga inslag av ljust, nygräddat bröd av en citrusfrisk humle med markerad beska.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Share.
Exit mobile version