– På min sida i politiken är vi överens.

Moderatledaren Ulf Kristersson missade inget tillfälle att påpeka detta i valrörelsen 2022. Sedan dess har han fått med fyra partier på Tidöavtalet och lyckats hålla ihop regeringsunderlaget i två år.

Efter halva mandatperioden vänds nu siktet mot valet 2026. Så länge oppositionen inte samlar sig kommer Tidöpartierna att hamra in budskapet att på Magdalena Anderssons sida i politiken är man inte överens.

Socialdemokraterna valde att gå fram själva i förra valet, utan något tydligt besked i regeringsfrågan. Man hoppades att väljarnas förtroende för Magdalena Andersson som regeringsbildare skulle räcka. Efter högersidans triumf har många inom oppositionen dragit slutsatsen att det krävs en annan strategi inför valet 2026: ett organiserat alternativ till Tidösamarbetet.

Nu kan DN avslöja att oppositionspartierna har börjat föra gemensamma samtal inför nästa val. Processen är i ett känsligt läge – inget av partierna vill kommentera öppet vad som pågår.

Samtalen förs ofta bilateralt mellan partierna men vid några tillfällen har en grupp högt uppsatta tjänstemän från samtliga partier haft gemensamma möten. Enligt de inblandade är syftet att bygga upp en dialog med dem som har motsvarande tjänster i de andra partierna.

– Vi har haft ett par möten på lära känna-nivå. Om det blir skarpt läge är det bra att man har träffats, säger en av tjänstemännen.

Enligt DN:s uppgifter har tjänstemännen bland annat ätit en gemensam middag så sent som i förra veckan. Det har serverats libanesisk hämtmat och vin. På middagen deltog fem personer – två från S och en från vardera V, C och MP.

– Poängen är att få en bild av hur personer i de andra partierna ser på det politiska läget, säger en av deltagarna.

En tjänsteman är noga med att understryka att samtalen ännu inte har lett till att det bildats några arbetsgrupper som ska ta fram gemensamma förslag.

– I det korta perspektivet handlar det om att komma överens om enskilda frågor, säger tjänstemannen.

Några enstaka gemensamma förslag har också presenterats. Tidigare i veckan tog till exempel S, C, MP och V ett utskottsinitiativ om att Svenska Kraftnät bör få bygga ut stamnätet till havs och därigenom underlätta för havsbaserad vindkraft.

Ingen av de inblandade vill ännu dra några stora växlar på vad samtalen ska leda till. Men att möten mellan tjänstemän kan vara förspel till något större längre fram finns det flera exempel på.

Grunden till Tidösamarbetet lades genom att tjänstemän hos framför allt KD och SD knöt kontakter och etablerade en relation. Småprat mellan två rökare i pausen på en partiledardebatt var ett sådant litet steg som kom att följas av fler.

Det ledde senare till den berömda köttbullelunchen där Ebba Busch som första borgerliga partiledare hade direkta politiska samtal med Jimmie Åkesson.

Samtliga inblandade är överens om att de största spänningarna i oppositionen finns mellan C och V.

​​Inom Centerpartiet förs fortfarande en mycket bred diskussion i regeringsfrågan, erfar DN. Den gamla idén om att samla ”den breda mitten” beskrivs som stendöd av en central källa. Ändå vill många centerpartister fortfarande jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna i den meningen att bägge är partier som står så långt ifrån C ideologiskt att ett närmare samarbete är omöjligt.

Samtidigt beskrivs tjänstemannamötena som värdefulla inte minst för att skapa nya kontakter mellan just C och V.

Vänsterpartiets ledning är frustrerad över att Magdalena Andersson inte tar ett tydligare initiativ och samlar alla oppositionens partiledare kring ett mer systematiskt arbete.

– Vi misslyckades 2022. Vi hade inget eget alternativ, högern kunde lyfta fram sina gemensamma frågor medan vi angrep varandra. Det är ett recept för att misslyckas igen, säger en V-källa.

Men inom V finns en stor irritation riktad mot C. Nooshi Dadgostar har vid upprepade tillfällen sagt att hon är beredd att förhandla med alla fyra partierna inklusive C. Vänsterpartisterna efterlyser samma inställning från C.

Och relationen mellan de två partierna har försämrats ytterligare på sistone. C-ledaren Muharrem Demiroks uttalande om antisemitism inom V har väckt ilska.

”Jag kan inte se hur något ansvarstagande parti skulle kunna samverka med Vänsterpartiet i en regering när det ges uttryck för den här typen av åsikter”, sade Demirok nyligen i en skriftlig kommentar till Expressen.

Inom V upplevs det som direkt kontraproduktivt i förhållande till de samtal som startat på tjänstemannanivå.

För S är det fortfarande viktigt att inte låsa sig vid ett regeringsalternativ redan nu. S håller fortfarande öppet för att gå till val som självständigt parti och vill därför inte fastna i ett alltför tätt samarbete med övriga oppositionspartier.

Enligt DN:s uppgifter skulle MP gärna ha kommit längre i de gemensamma ansträngningarna för att samla ett oppositionsalternativ på den rödgröna sidan. Men slitningarna mellan C och V, i kombination med att S inte har velat driva på, har bromsat samarbetet. MP ser det som en stor fördel om man skulle kunna formera ett alternativ som gemensamt kan attackera regeringen.

I förlängningen väntar svåra sakpolitiska knutar att lösa. När det gäller skatter och arbetsmarknadspolitik står V och C mycket långt ifrån varandra.

Inom miljöpolitiken finns väl kända motsättningar mellan C och MP, som kom i dagen när de samarbetade genom januariavtalet. Skogsbruket är en sådan laddad fråga. Och i synen på Nato går splittringen mellan å ena sidan S och C, å andra sidan V och MP.

DN har sökt oppositionens partiledare som har avböjt att kommentera.

Fakta.Oppositionens utmaningar i sakpolitiken

Tre svåra områden

• Skattepolitiken. C vill sänka skatten ännu mer än regeringen, och dessutom ha lägre arbetsgivaravgift. I andra änden kräver V stora skattehöjningar och återinförd arvsskatt.

● Arbetsmarknad. Centern, som vill skärpa villkoren i a-kassan, är på kollisionskurs med övriga tre partier.

● Miljöpolitiken. Skogsbruk och strandskydd är skarpa stridsfrågor mellan MP och C.

Tre lättare

Klimatet. Partierna är överens om bland annat stöd till havsbaserad vindkraft och riktade bidrag till bilister i glesbygd i stället för skattesänkningar på drivmedel.

● Infrastruktur. Samtliga vill ha stora satsningar på bland annat järnvägen.

● Skolan. Tidigare en infekterad fråga men efter att Centern övergivit sitt principiella försvar för bolagsskolor torde kompromisser vara möjliga.

Share.
Exit mobile version