Framöver bör regeringen peka ut vilka områden som är lämpliga för vindsnurror till havs. Detta för att öka förutsägbarheten i energiprojekten, föreslår en utredning som lämnades till regeringen på fredagen.
Därmed minskar risken att försvaret eller kommunerna i sent skede stoppar projekt.
Utredaren skriver också att det behövs någon form av statligt stöd för att bygga ut havsvindkraften.
Förslagen tas emot med försiktig optimism av Socialdemokraterna.
– Utredaren är tydlig med att det finns väldigt många ansökningar inne nu som regeringen måste hantera. De projekten kan slutföras allra snabbast och dem får regeringen inte förhala, säger Fredrik Olovsson, näringspolitiska talesperson.
Han efterlyser att regeringen snabbt tar fram ett nytt system för havsbaserad vindkraft för att klara energiproduktionen i främst södra Sverige, där elpriserna är högst.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén anser att förslaget om att slopa det kommunala vetot och att ha någon form av auktionsförfarande för att bygga havsvindkraft inte får bli en ursäkt för regeringen att låta bli att agera nu.
– Auktionssystemet har ingen betydelse för den el som vi behöver nu och som industrin efterfrågar. Risken finns att regeringen fördröjer hela utbyggnaden av vindkraft i väntan på något som ska bli bättre, säger han.
Daniel Helldén trycker även på att havskablarna måste byggas ut samt att försvaret måste ha i uppdrag att samexistera med vindkraften.
– Regeringen har gjort allt för att förhindra vindkraft till havs. Nu kommer en utredning som visar hur det ska bli bättre någon gång efter 2035. Det är inte att göra Sverige en tjänst, säger han.
Centerns Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson, skriver i ett mejl till DN att regeringen inte får ta ”utredningen som ursäkt för att avslå fler ansökningar om havsvind nu”.
De parkerna måste komma på plats snabbt för att få ner elpriserna, framhåller Nordin.
”När vi sedan får auktionssystemet på plats är det avgörande att regeringen tänker om och gör som i alla våra grannländer och inkluderar ett utbyggt stamnät till havs”, fortsätter han.
Miriam Münnich, näringspolitisk expert på Teknikföretagen, skriver till DN att det behövs omedelbara åtgärder för att få företag att investera i havsvindkraft.
”Kommer det inte kompletterande förslag och åtgärder snart riskeras flera års utredningar och planering hos företagen och hos tillståndsmyndigheter att gå förlorade samtidigt som utbygganden av elsystemet fördröjs ytterligare. Det kan leda till dramatiska konsekvenser om inget görs för att hejda den negativa utveckling som nu hotar svensk industri”, skriver hon.
Fakta.Utredningens förslag
■ Regeringen får ansvar för att peka ut i vilka havsområden det är lämpligt att bygga vindkraft. Det innebär att avvägningen mellan olika intressen – försvarsmakten, sjöfarten, berörda kommuner – är gjorda innan bolagen ansöker om att få bygga.
■ Vem som ska få bygga avgörs genom auktioner där konkurrerande bolag får tävla genom att lägga bud.
■ Ett tillstånd att bygga vindkraft till havs ska också vara förenat med en skyldighet att också förverkliga projektet.
■ En konsekvens av den nya processen är att kommunerna inte längre får vetorätt när det gäller vindkraft i territorialvattnen närmast kusten.
■ Utredningen konstaterar också att förslagen i sig inte kommer att leda till att det byggs mer. För detta krävs någon form av statligt stöd, vilket också är fallet i de grannländer där det har byggts mycket vindkraft.
Läs mer:
Förslag: Kommunalt veto mot havsvindkraft slopas
Elpriserna faller tillbaka kraftigt i helgen