I några dygn kunde ukrainarna vara stolta över att Viktor Orbán hade tagit skeden i vacker hand och rest till Kiev i början av veckan för att träffa Volodymyr Zelenskyj. Det var i varje fall tolkningen i Kiev – att Orbán ville förbättra relationerna.

Den höll inte länge. Några dagar senare landade Orbán i Moskva. Besöket skapade omedelbar oro bland ukrainska medier.

– Ingen kan vara förvånad över att Orbán gör så här. Frågan är inte om de andra EU-ledarna gått med på det, utan vad Orbáns syfte är, skriver Serhij Sidorenko i Ukrainska Pravda.

Enligt Sidorenko försöker Orbán framstå som en medlare och som Zelenskyjs budbärare till Putin. Detta trots att Zelenskyj avvisade Orbáns förslag om ett vapenstillestånd med Ryssland.

– Orbán utnyttjar Ukraina för att bygga relationer till Trump. Det är teater, anser Sidorenko. Han understryker att Zelenskyj under inga villkor har utsett Orbán till någon budbärare.

Reaktionerna mot Orbáns Moskvabesök har varit rasande inom EU. Europeiska rådets ordförande Charles Michel skrev tidigt på morgonen på plattformen X att EU:s roterande ordförandeskap (som Ungern nu innehar) saknar mandat att förhandla med Ryssland.

– Europeiska rådet är tydligt: Ryssland är anfallaren, Ukraina offret. Vi diskuterar inte Ukraina utan Ukraina, skrev Michel.

Polens premiärminister Donald Tusk pikade Orbán för att gå i Moskvas ledband.

– Orbán säger att han är ett verktyg för de första stegen mot fred. Frågan är i vems hand det här verktyget ligger, skrev Tusk.

Också svenska statsministern fördömer på X Orbáns Moskvabesök. Ulf Kristersson kallar det ”ansvarslöst och illojalt” att Ungern på det här sättet utnyttjar sitt EU-ordförandeskap.

Samtidigt rapporterar den ryska tidningen RBK att Orbán är den första EU-ledare som besöker Moskva på två år. Tidningen citerar Orbán själv, som på X skriver att ”fredsmissionen går vidare”. Orbán skriver också att ”man inte kan skapa fred från en fåtölj i Bryssel”.

Den ungerska premiärministern medger visserligen att det roterande EU-ordförandeskapet inte ger någon rätt att förhandla å unionens vägnar. Samtidigt sänder han dubbla budskap genom att uppträda som om motsatsen rådde. Det är svårt att tolka utfästelserna på X om att ”fredsmissionen fortsätter” som något annat än att Orbán ser sig som en fredsmäklare.

Orbán får flankstöd av de Kremltrogna ryska medierna, som dels lyfter fram att han är en EU-ledare, dels att Putin och Orbán diskuterade Ukraina. Den ryska publiken ges bilden av att EU är oenigt och att allt fler vill förhandla med Ryssland. På detta vinner Putin och Orbán, medan EU framstår som svagt och Ukraina som en spelknapp.

EU:s stora svaghet är att man har 27 medlemsländer, men inget sätt att tvinga utrikespolitiska frifräsare att rätta sig i ledet. Orbáns soloåkning med sin så kallade fredstrevare verkar vara noga förberedd och kommer av allt att döma fortsätta under det närmaste halvåret.

I Ukraina upprepar analytiker och debattörer gång på gång att Ungern bara är EU-ordförande i sex månader. Det man inte diskuterar är hur mycket skada för Ukrainas del Orbán hinner ställa till med på den tiden.

Läs mer:

Allt fler européer tror att Ukraina och Ryssland till sist kommer att förhandla

Nato ”Trumpsäkrar” stödet till Ukraina utan Ungern

Share.
Exit mobile version