Jessica Carlqvist undervisade Rickard Andersson i samhällsvetenskapliga ämnen under en tid på gymnasiet.
När medier publicerade bild på gärningsmannen visste hon precis vem det var.
– Det är klart att det är extra obehagligt när det är någon man känner igen, det skapar ännu mer olustiga känslor, säger hon.
Rickard Andersson gick i en klass för elever med autism- och aspergerproblematik. För SVT Nyheter beskriver Jessica Carlqvist honom som en tyst pojke.
– Många med den diagnosen är det, det är inte ovanligt, men jag vill inte heller generalisera. Inom den gruppen är de lika olika som alla vi andra, säger hon.
Hon vill inte gå in närmare på hur han var som person.
Hon berättar att hon efter att ha medverkat i ett inslag i Aktuellt på onsdagen har fått många mejl av personer som beskriver sin rädsla för att omvärlden ska börja tänka att ”alla med autism är potentiella våldsverkare”.
– Gruppen med neuropsykiatriska diagnoser är redan i dag stigmatiserad av omgivningen på olika sätt.
– Bara för att man har en diagnos begår man inte sådana här våldsbrott, det är väldigt ovanligt naturligtvis.
Många elever i Rickard Anderssons klass hade stora svårigheter och behövde mycket stöd. Men utbildningen var välfungerande.
Lärare och vårdnadshavare hade en god dialog, säger Jessica Carlqvist, även om hon inte minns att hon hade kontakt med just Rickard Anderssons föräldrar.
– Det fanns resurser och ett upplägg som var genomtänkt, säger hon.
Redan i högstadiet verkar Rickard Andersson haft det svårt i skolan. Han lämnade grundskolan utan fullständiga betyg och blev även på gymnasiet underkänd i flera ämnen.
Han flyttade sedan hemifrån till en hyresrätt där han bodde ensam i 14 år. Mellan det att han var 20 och 25 år tjänade han knappt 10 000 kronor i månaden. De senaste nio åren har han inte haft någon inkomst alls.
Enligt uppgifter till Aftonbladet fick Rickard Andersson ekonomiskt bidrag av kommunen men det drogs in eftersom han inte sökte jobb i tillräckligt hög utsträckning.
Polisen beskriver honom som en enstöring.
Eftermiddagen den 5 februari sköt han ihjäl tio personer Campus Risbergska i Örebro, en skola som han själv hade varit inskriven vid två tillfällen. Sedan tog han sitt liv.
Motivet bakom dådet är fortfarande inte känt.
– Fruktansvärt, säger Jessica Carlqvist, om händelsen.
Efter sin tid som lärare har Jessica Carlqvist varit engagerad i politiken, bland annat som Vänsterpartiets regionråd i Örebro. I dag jobbar hon som förbundssekreterare för organisationen Verdandi.
– Vi företräder grupper som har svårigheter och diagnoser. Många känner igen sig i bilden av att man saknar stöd från samhället.
– Samhällets stödinsatser skulle behöva ses över så att det funkar för dem som verkligen behöver det, säger hon.
Carlqvist har flera vänner och före detta kollegor som är drabbade skjutningen. Hon berättar att hennes dotter skulle befunnit sig på Campus Risbergska den där dagen.
– Jag tänker på alla offer, barn som har blivit föräldralösa. Det är jättesvåra saker att ta in, säger hon.