Bland annat omfattar stölderna förstautgåvor av de ryska författarna Alexander Pusjkin och Nikolaj Gogol som försvunnit från universitetet i Warszawa.

Även historiskt specialiserade bibliotek i Tyskland, Tjeckien, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Schweiz har drabbats av stölder.

Fyra av de misstänkta, som alla är georgier, greps i Georgien på onsdagen, den 24 april, och ytterligare tre i Estland, Frankrike och Litauen. Därutöver misstänks två georgiska medborgare som greps i Bryssel i november förra året, och som nu befinner sig i Frankrike.

Stöldhärvan nystades upp efter att franska myndigheter underrättat Europol om att värdefulla verk försvunnit från flera bibliotek. Samtidigt upptäcktes förluster av antika och ovanliga böcker även på andra bibliotek; några av dem ska sålts via auktionshus i Ryssland. Europol inledde en utredning och ett samarbete med georgiska myndigheter.

Totalt tros den kriminella gruppen ha stulit minst 170 böcker, till ett värde av omkring 30 miljoner kronor, enligt Europol. Ett hundratal personer ska ha medverkat i utredningen.

De misstänka ska ha uppgett sig för att vara akademiker på biblioteken för att kunna få tillgång till de värdefulla böckerna. De ska ha måttat och fotograferat böckerna noggrant, innan de lämnade tillbaka dem. Därefter återvände de misstänkta för att byta ut kopior av ”enastående kvalitet”, enligt Europol.

Share.
Exit mobile version