Den 31-åriga kvinnan påträffades död och våldtagen på morgonen den 9 augusti i ett mötesrum på ett statligt sjukhus i Calcutta.

Hon hade just gått av ett arbetspass som sträckt sig över mer än ett dygn. Sjukhuset saknar vilorum för anställda och kvinnan hade sökt sig någonstans att vila ut.

En volontär vid sjukhuset har gripits för brottet.

Händelsen har fött ett raseri som fått stora folkmassor att samlas för demonstrationer, framför allt i Calcutta, där de lokala myndigheterna fått kritik för hur de skött utredningen. Men protester har ägt rum i stora delar av Indien och ilskan över händelsen har resulterat i en veckolång strejk bland läkare, som bara utfört akutvård.

Mordet har lett till en vrede som påminner om reaktionerna efter en uppmärksammad händelse i Delhi 2012, då en 22-årig kvinna blev gruppvåldtagen och dödad inför ögonen på en manlig vän i en privat minibuss.

Många läkare i Indien vittnar om hur de känner en växande oro över bristen på säkerhet på sjukhusen där de arbetar. Få statliga sjukhus har anpassade vilorum för personalen, som i stället tvingas vila och sova i stolar, i mötesrum eller till och med på golvet i operationssalar.

Anhöriga till patienter, ibland missnöjda och upprörda, tar sig lätt långt in på sjukhusen, där läkare dagligen attackeras verbalt. Ibland går det till fysiska angrepp.

Högsta domstolens överdomare Dhananjaya Y. Chandrachud har satt upp en nationell insatsstyrka för att förbättra säkerheten på sjukhusen. Han har listat problemen: bristen på vilorum, toaletter och säkerhetspersonal, fungerande övervakningskameror och fullgod säkerhetsutrustning för att upptäcka vapen vid sjukhusens ingångar.

– Se till att pappa tar sina mediciner i tid. Oroa er inte för mig.

Det var den 31-åriga läkarstudentens sista ord till sin mor, timmarna innan hon våldtogs och mördades på sjukhuset i Calcutta.

– Nästa dag försökte vi nå henne på telefonen, men det bara ringde, säger mamman i en intervju med BBC

Hennes far berättar för The Guardian att dottern trots familjens knappa ekonomi lyckas komma in på läkarstudierna. Och arbetade extremt hårt för att bli läkare.

– Allt hon gjorde var att studera. Nu har alla våra drömmar krossats. Vi skickade iväg henne till arbetet och sjukhuset gav oss tillbaka hennes kropp. Jag kommer aldrig få höra hennes röst eller skratt igen. Vad jag kan göra är att se till att rättvisa skipas.

Mordet har lett till en växande oro bland anhöriga till läkarstudenter att de ska råka illa ut. Unga läkare som påbörjat sin praktik, vittnar i medier om hur föräldrar och syskon ringer dem under nattpass för att höra att allt står bra till.

– Många gånger kan jag inte svara eftersom jag ser till patienterna. Mamma blir verkligen upprörd och ber mig ofta att lämna yrket, säger en kvinnlig läkarstudent.

Men tar hon avsked innan hon slutfört den treåriga provtjänstgöringen måste hon kompensera för den statligt subventionerade utbildningen med motsvarande över trehundratusen kronor. Vilket familjen inte har råd med.

Den uppmärksammade händelsen har också resulterat i en politisk strid i Västbengalen, där chefsministern kritiseras av Indiens största parti BJP, som är i opposition i delstaten – för att slå ned mot fredliga gatuprotester.

Premiärminister Narendra Modi har fördömt mäns våld mot kvinnor och hotat gärningsmän med hängning.

Läs mer: Tiotusentals i protester mot våldtäkt och mord i Calcutta

Läs mer: Hundratusentals indiska läkare strejkar efter mord på student

Fakta.Hårdare lagar men fler rapporterade fall

Händelsen 2012 då en 22-årig kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt och dödades i en minibuss i Delhi följdes av veckolånga protester i Indien och skapade rubriker över världen.

Följden blev hårdare lagar mot sexuellt våld, men antalet rapporterade sexuella övergrepp har ökat och svårigheten består för kvinnor att få brott på området prövade.

Share.
Exit mobile version