Från och med 2026 möblerar SVT om i sin förkvällstablå. Christina Hill, programchef för kultur, underhållning och livsstil, är tydlig med att inga beslut ännu är fattade, men berättar att utvecklingsarbetet under hösten och våren kommer att gå in i en mer aktiv fas.

– Vi tittar just nu på hur vi kan utveckla tablån. Förkvällsutbudet kommer inte att försämras, vi vill göra det bättre. Vi vet att ”Go’kväll” är väldigt populärt, särskilt hos den äldre publiken. Vi ska inte lägga ned någonting, utan stöpa om det i en ny form, säger hon.

Bland SVT:s medarbetare i Umeå finns dock en oro för att ”Go’kväll” men också ”Fråga doktorn”, som båda produceras i Umeå, i framtiden kommer att försvinna från huset.

– Signalen man har skickat är att programmen som vi känner dem i dag inte kommer att finnas kvar, säger Johan Wiechel, sektionsordförande i den lokala SJF-klubben.

Förändringen av förkvällsutbudet sker i samband med att en tidigare annonserad omorganisation ska genomföras, där genrefördelningen hos de fyra tv-husen (Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå) sorteras om. Umeå, som tidigare har producerat lite av varje när det gäller studioprogram, ska numera fokusera på minoritetsspråk och vetenskap.

– ”Go’kväll” och ”Fråga doktorn” sorteras som kultur, och i den nya organisationen är den sortens program egentligen inte något som vi ska göra, säger Johan Wiechel.

Christina Hill förstår att det finns en oro i Umeå, men säger att man för öppna diskussioner med medarbetarna.

– Det här är ingenting som vi gör bakom ryggen på någon. Det finns en stark journalistisk tradition vad gäller fakta- och vetenskapsprogram i Umeå som vi vill förädla, säger hon.

Johan Wiechel upplever det som om det i dagsläget finns många oklarheter kring vilken roll tv-huset i Umeå ska ha när förkvällsutbudet förändras.

– Det finns en del frågetecken, farhågor och känslor kopplat till detta, som handlar om allt från kompetens och Sverigespeglingen till kännedom och publik. Som vi förstår det är ambitionen att göra något bra, vi vill gärna vara med i den processen, säger han.

”Go’kväll” hade premiär 1997 och sändes då från flera orter i Sverige. Sedan 2008 sänds det bara från Umeå. Programmet har historiskt sett haft höga tittarsiffror. De senaste åren har siffrorna dock minskat, enligt statistisk från Mediamätning i Skandinavien (MMS). 2023 hade man i snitt 506 000 tittare, ett rejält tapp jämfört med 2019 då man hade 643 000.

Linda Olofsson, programledare och producent för ”Go’kväll”, berättar att programmet kommer att sändas minst fram till sommaren 2025.

– Vi hoppas förstås att SVT i Umeå kommer att ha en betydande roll även i det nya utbudet. Vi tycker att det är viktigt att spegla den här delen av landet, säger hon.

Share.
Exit mobile version