På Skånes universitetssjukhus, Sus i Malmö, är säkerheten förstärkt med extra väktare och kameraövervakning. Åtgärderna sattes in efter att polis larmades till sjukhusets kvinnoklinik om en våldtäkt den 27 november.
Händelsen rubriceras som misstänkt grov våldtäkt. Drygt två veckor efter händelsen har ingen frihetsberövats.
Polisen är förtegen om var brottet ska ha begåtts, men ett omklädningsrum på kulvertplan spärrades av och genomsöktes, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Enligt sjukhusets pressavdelning är det en medarbetare som har utsatts.
Pirkko Erden är ordförande för Kommunals sektion i Malmö, och arbetar på akutavdelningen. Hon berättar att många medarbetare är oroliga efter händelsen.
– Oron har ökat väldigt. Vi går själva där nere i kulvertarna ibland, speciellt på kvällar, och kanske även nätter. Där är inte mycket folk i rörelse då, säger hon.
Dagen efter det misstänkta våldsdådet var sektionens telefon nerringd av medarbetare som ville veta vad som hade hänt.
– Många är arga också. Man tycker att det här inte borde få lov att hända. Det här ska vara en trygg arbetsmiljö för oss alla, var vi än rör oss och vilken tid som helst på dygnet.
Säkerheten i de sju kilometer långa kulvertarna har länge oroat de anställda på Sus, enligt Pirkko Erden. Bland annat har det funnits misstankar om att obehöriga tagit sig in.
– På akuten var en dörr trasig i månader och stod öppen. Då kunde man ta hissen rakt ner och komma ut i kulvertsystemet. Det är ju en oändlig massa gångar där nere, säger hon.
Frågan om säkerheten har gällt hela sjukhuset.
– Nu har det tragiskt nog inträffat en hemsk händelse, då kanske arbetsgivaren vidtar åtgärder.
Sjukhusets säkerhetschef Cetin Caliskan säger att de vidtagit mer än 30 säkerhetsåtgärder på sjukhusområdena i Malmö och Lund de senaste åren, och att dialogen med skyddsombuden och facket är god.
– Vi har vid olika tillfällen fått information om misstänkta obehöriga i kulverten, men mycket få fall har kunnat bekräftas. I de fall där vi kunnat bekräfta att obehöriga har tagit sig in har våra väktare agerat snabbt, säger han.
Agneta Persson är huvudskyddsombud på Sus. Hon säger att ett problem är att sjukhuset inte systematiskt samlat in, eller avregistrerat passerkorten för personal som slutat. Det gör att sjukhuset inte kan kontrollera vem som har tillgång till lokalerna.
– När man slutar sin anställning ska passerkortet återkallas, men det är alldeles uppenbart att det inte har skett. Detta är känt för säkerhetsenheten, säger hon.
Cetin Caliskan delar inte den bilden.
– Man är skyldig att lämna in sitt kort. Utöver det ska chefen ta bort behörigheterna. Om man väljer att inte lämna tillbaka sitt kort så är det bara en plastbit, säger han.
Han säger dock att det förekommit att personer som har avslutat sin tjänst i en verksamhet och börjat arbeta i en annan i vissa fall haft kvar sina gamla behörigheter. Som en extra åtgärd ska verksamheterna därför ett par gånger om året se över vilka personer som har åtkomst.
Både Agneta Persson och Pirkko Erden understryker att de är nöjda med hur förvaltningsledningen har hanterat situationen efter det misstänkta våldsbrottet i slutet av november.
– Säkerhetsavdelningen har haft möte med hela personalen och förvaltningen har gått ut med så mycket information de har kunnat. Men allt är ju omgärdat av sekretess eftersom det är en polisutredning, säger Agneta Persson.
Överlag upplever hon att säkerheten på sjukhuset har blivit bättre. Hon tar akuten som exempel. Där har vård av gängkriminella länge gjort personalen särskilt utsatt.
– Där har polisen numera oss som prio ett, det tar inte många minuter förrän de är här och spärrar av. Men vi kan inte skydda oss mot allt. Det finns många hus och ingångar där man kan ta sig in på vårt område.
Läs mer:
Förstärkt säkerhet på sjukhus i Malmö efter misstänkt våldtäkt
Säkerhetsåtgärder kvarstår efter misstänkt våldtäkt på kvinnoklinik