I september fick det dödliga viruset marburg fäste och började spridas i det östafrikanska landet Rwanda. Smittspridningen oroade, vilket bland annat fick den svenska regeringen att illa kvickt klassa smittan som samhällsfarlig. På goda grunder, eftersom marburg – precis som ebola – är en så kallad blödarfeber med kraftig feber, huvudvärk och blödningar som huvudsakliga symtom med en hög dödlighet som följd.

Vad som orsakade utbrottet har dock varit okänt. Men nu tror sig forskarna veta att det uppstod efter att en man besökte en grotta där en speciell sorts fladdermus lever. Fladdermusarten ifråga, den så kallade halsbandsflyghunden (Rousettus aegyptiacus), ses som virusets naturliga reservoar.

Mannen smittades och förde sedan viruset vidare, vilket resulterade i att 63 personer insjuknat hittills av vilka 15 har dött. Resultaten är fortfarande preliminära, men av smittspårningen och de genetiska analyserna att döma var det troligen så det gick till, skriver tidskriften Nature.

Det ses som viktigt, eftersom det tyder på att smittan i det aktuella utbrottet överförts till människor vid ett enda tillfälle. Utbrottet tros nu vara under kontroll, men för att kunna blåsa faran över måste det ha gått 42 dagar utan några nya fall, vilket det ännu inte har gjort.

Att utbrottet inte blev mer omfattande ses som ett resultat av de snabba smittskyddsåtgärder som Rwandas myndigheter vidtog, bland annat med smittspårning och diagnostik. Utbrottet av marburg, som är landets första, räknas som det tredje största hittills. Dödligheten under detta utbrott har dock varit påtagligt lägre, 24 procent, jämfört med tidigare utbrott då uppemot 90 procent av de som smittats dött. Den främsta orsaken till det tros vara att de smittade fått vård snabbt och att merparten av dem varit förhållandevis unga.

Fakta.Upptäcktes i Tyskland

Sjukdomen marburg är ovanlig, men har rapporterats från ett flertal länder i Afrika söder om Sahara. Viruset kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) och påminner om ebola. Precis som ebola ger marburgviruset hög feber, huvudvärk och blödningar. Viruset smittar inte genom luften, utan det krävs direktkontakt med kroppsvätskor, som blod eller saliv, från en smittad person för att smittan ska föras vidare. Namnet kommer av att sjukdomen upptäcktes för första gången i den tyska staden Marburg 1967, då anställda på ett laboratorium smittades av apor från Afrika.

Läs mer:

Marburg sprids vid direktkontakt med kroppsvätskor

Marburg klassas som samhällsfarlig sjukdom

Share.
Exit mobile version