Isak Öhrström är inte speciellt sugen på att prata om det tråkiga som varit.

Han vill blicka framåt och nöjer sig med att konstatera att det nu är betydligt mer harmoniskt i det svenska kanotslalomlandslaget än för tre år sedan då han nobbades en OS-plats i Tokyo.

– Det är väldigt mycket bättre. Det är inte perfekt. Men otroligt mycket bättre. Vi har en ny förbundskapten (Nenad Martinis) sedan ett par år tillbaka och det har gjort att det har lugnat ner sig ordentligt, säger han.

Åtta år efter spelen i Rio 2016, då han blev Sveriges förste slalomkanotist att tävla i ett OS, är det nu åter dags igen. Något deltagande i Tokyo blev det inte trots att han då som nu var den som hade ordnat den svenska kvotplatsen.

Den infekterade konflikten som präglat landslaget hade tagit fart ett par år tidigare med Isak Öhrström, hans fru och tidigare landslagspaddlaren Monika Mitasikova – som stängdes av från landslaget 2018 för ”oacceptabelt beteende” – och hans tidigare tränare Jim Jayes på den ena sidan, och den förre förbundskaptenen Sixten Björklund på den andra.

Den sistnämnde anklagades för nepotism när hans adept Erik Holmer i stället var den som fick OS-platsen i Tokyo där han blev nia.

Sedan dess har det varit frostigt mellan Holmer och Öhrström, även om relationen i dag uppges vara professionell när de båda tävlar för Sverige i världscup och mästerskap.

Är alla stridsyxor begravda? Inget som ligger kvar och pyr?

– Nej, inte som jag upplever det. Det finns alltid förbättringspotential, så klart, men det är en annan värld nu jämfört med tidigare, säger Isak Öhrström.

I Paris är han Sveriges enda representant i kanotslalom och tävlar i både K1 och kajakcross.

– En bra dag vill jag vara med och slåss om medaljerna. Det finns inget annat och det tror jag att jag kan göra. Det skulle betyda jättemycket.

Hur är banan i Paris?

– Jag skulle säga att den är speciell jämfört med andra OS-banor. Den är lite smalare och lite mindre. Det gör att det blir otroligt tekniskt och man måste vara väldigt precis. Det ger lite andra utmaningar. Den är rolig och svår – vilket passar mig.

Isak Öhrström är uppväxt i Tavelsjö utanför Umeå, men har i första hand gjort sig ett namn i hustruns födelseland Slovakien där han bott, tränat, tävlat och även agerat tränare för den slovakiska landslagsåkaren Sona Stanovska.

– Jag är lite halvkändis i Slovakien, delvis för att jag paddlar bra men också för att jag coachar en framgångsrik slovakisk tjej.

I Sverige får han ofta frågan vad kanotslalom egentligen är för något.

– Men inte i Slovakien. Där är det en nationalsport.

Blir du mer igenkänd där än i Sverige?

– Ja, det är faktiskt annorlunda. Jag har varit där ganska många år nu, tävlat och spöat de slovakiska paddlarna. Det blir en stor kontrast för där är de heltidsanställda, de har fysio på heltid, fitnesscoacher och tekniska coacher – och så kommer en svensk utan någon support, som de ser det, och paddlar snabbare. Det är klart att det märks.

På VM förra året blev Öhrström tolva i K1 och var snabbare än alla slovaker.

– Samtidigt tycker de att det är skitkul. Vilket är fantastiskt för mig, för de vill träna med mig och de är hur duktiga som helst. Jag lär mig hur mycket som helst så det har varit en framgångsfaktor för mig, säger Öhrström och fortsätter:

– Folk frågar hur man ska göra – och som svensk är det en väldigt konstig fråga att få från en nation som är otroligt duktig. Man blir lite den konstiga svensken som har haft framgångar som coach.

Fakta.Då tävlar Isak Öhrström i OS

Kanotslalom, herrar
Tisdag 30 juli: första omgången (16.00), andra omgången (18.10).
Torsdag 1 augusti: semifinal klockan 15.30, final 17.30.

Kajakcross, herrar
Fredag 2 augusti: tidskval (15.30)
Lördag 3 augusti: första rundan (16.40) och återkval (18.45).
Söndag 4 augusti: heat (15.30).
Måndag 5 augusti: kvartsfinal (15.52), semifinal (16.28), lilla finalen (16.48) och final (17.00).

Share.
Exit mobile version