– Det handlar inte om ursprung. Det handlar om medborgarskap, sade Marine Le Pen i en intervju med CNN i fredags.

Hon gjorde det på en direkt fråga om hennes parti vill diskriminera personer efter ursprung.

– Det handlar bara om att den som är medborgare i vårt land ska ha rätt att gå före, förklarade Le Pen.

Många fransmän är dock allt annat än övertygade.

Om de lagar som Nationell samling föreslår blir verklighet berövas personer som saknar franskt medborgarskap möjligheten att få subventionerat boende och vissa statliga bidrag. Möjligheten att få medborgarskap automatiskt för den som fötts i Frankrike slopas.

Personer med dubbelt medborgarskap ska också utestängas från vissa tjänster i offentlig sektor.

– Men det gäller bara vissa säkerhetsklassade tjänster inom exempelvis försvarsmakten, säger partiets premiärministerkandidat Jordan Bardella, som i veckan försökt lugna mittenväljare.

Säkerhetskontroller görs redan i dag vid tillsättning av säkerhetsklassade tjänster – och medborgarskap kan vara en faktor att väga in.

Att införa en generell regel som utesluter alla med dubbelt medborgarskap är dock något helt annat. Historiker pekar på att det påminner om den nazivänliga Vichyregimens första lag från den 12 juli 1940: att alla ministrar måste ha franska föräldrar.

En kandidat för Nationell samling, Roger Chudeau, sade nyligen att personer med dubbelt medborgarskap inte borde få sitta i regeringen. Även en annan kandidat för partiet har uttryckt sig så. Le Pen uppger att de nu ska utredas av en disciplinär nämnd och riskerar uteslutning.

Nationell samling grundades på 1970-talet av fascister, högerextremister och en tidigare Waffen-SS-officer. I Frankrike ses partiet fortfarande som Vichy-regimens arvtagare, och kategoriseras ofta som extremhöger.

Men det är orättvist, menar Marine Le Pen som i ett drygt decennium kämpat för att normalisera partiet.

Le Pen och Bardella utmålar nu i stället det de kallar för ”extremvänstern” som det stora hotet mot Frankrike. Det är en bild som också sprids av många tyckare och kommentatorer i mediemogulen Vincent Bollorés högerlutande tv- och radiokanaler.

Sent på fredagskvällen publicerade tidningen Le Journal du Dimanche – som ägs av Bollorés koncern – en nyhet om att regeringen avser slopa en ny lag om att lättare kunna utvisa personer, bara för att gå vänstern till mötes.

”Fake news”, kontrade premiärminister Gabriel Attal. Han gjorde det i sista stund, för sedan midnatt under natten till lördagen är det i Frankrike förbjudet att publicera nyheter som kan påverka valutgången.

Tre stora block står mot varandra i valet: vänsteralliansen Nya folkfronten, Emmanuel Macrons mittenkoalition Ensemble (”Tillsammans”), och det högernationalistiska Nationell samling.

I första omgången för en vecka sedan blev Nationell samling störst, med 34 procent av rösterna, följt av vänsteralliansen Nya folkfronten (28 procent) och mittenalliansen Ensemble (20 procent). Då indikerade prognoserna att Nationell samling skulle få egen majoritet i nationalförsamlingen.

Men inför den andra och avgörande valomgången har förutsättningarna ändrats.

Fler än 200 kandidater från vänstern och mittenkoalitionen har stigit av och manar nu sina väljare att rösta taktiskt. Tanken är enkel: att till varje pris hindra Nationell samling från att få egen majoritet i parlamentet.

Det stora frågetecknet är valdeltagandet. Hur motiverade är egentligen mitten- och vänsterväljare att gå och rösta om de har att välja på en kandidat som de egentligen inte stöder, och Nationell samling?

För en del väljare är utrikespolitiken viktig – och inte minst stödet till Ukraina. I intervjun med CNN upprepade Marine Le Pen att hennes parti inte vill att franska långdistansvapen ska skickas till Ukraina och inte heller fransk trupp. Det är ”röda linjer”, varnar Le Pen, vars parti tidigare haft nära relationer med Vladimir Putin.

Fakta.Valet hålls i två omgångar

Valet till nationalförsamlingen i Frankrike hålls i två omgångar i 577 olika enmansvalkretsar. Första omgången hölls för en vecka sedan och då blev högernationalistiska Nationell samling största parti.

Nu ställs de kandidater mot varandra som fick stöd av minst 12,5 procent av de röstberättigade. Fler än 200 mitten- och vänsterkandidater har valt att stiga av och uppmana sina väljare att rösta på en annan kandidat som har större chans att slå Nationell samling i just deras valkrets.

Taktikröstande kan därför få stor betydelse för mandatfördelningen.

Klockan 20 stänger de sista vallokalerna. Då ger olika opinionsinstitut en första prognos av valutgången och mandatfördelningen. Normalt sett är dessa prognoser relativt tillförlitliga i andra valomgången i Frankrike.

Läs mer:

Guide: Det står på spel i valet i Frankrike

Rasism och hatbrott ökar efter Nationell samlings framgångar

Erik de la Reguera: Macrons sista strid sätter republikens framtid på spel

I gängvåldets Marseille har den politiska mitten försvunnit

Share.
Exit mobile version