Oscar Properties har tampats med ekonomiska problem i flera år och på fredagen ansökte bolaget om att få gå in i rekonstruktion.

”Beslutet har föranletts av moderbolagets likviditetsbrist och höga belåningsgrad”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det krisande fastighetsbolaget har redan tidigare i år begärts i konkurs av borgenärer vid två tillfällen. I ett av fallen handlar det om skulder till obligationsinnehavare som uppgår i över 880 miljoner kronor, enligt TT.

Den senaste tiden har man arbetat med att hitta uppgörelser med alla sina borgenärer, och för att komma i mål med förhandlingarna anses en företagsrekonstruktion vara nödvändig, står det i pressmeddelandet.

Bolaget hoppas också att processen ska ge dem tid att ”förhandla med långivare i syfte att skapa en långsiktig hållbar kapitalstruktur, inkluderat möjligheten till kapitalanskaffning”.

Tidigare var Oscar Properties inriktat på lyxlägenheter. Idén var att utveckla tidlösa, designade och unika bostäder. Ett av de mer kända projekten är Norra tornen i Stockholm.

Men många projekt fick problem och vissa blev aldrig av. Efter år 2020 svängde man och bytte inriktning till att enbart fokusera på fastighetsförvaltning i stället, men det har inte lyckats lyfta bolagets ekonomi – och inte heller aktien. Vid lunchtid på fredagen, strax efter beskedet om rekonstruktion, stod kursen i 0,17 kronor. För fem år sedan låg kursen över 70 kronor.

Största ägare är grundaren Oscar Engelbert. Han avgick i fjol efter 19 år som vd, men har fortsatt suttit som ordförande i bolagets styrelse. Efter rekonstruktionen ska han, enligt den ansökan som har lämnats till tingsrätten, lämna även den posten.

”I samband med ovan beskrivna förändringar kommer Oscar Engelbert att utträda ur styrelsen för samtliga bolag i Koncernen och inte heller i övrigt ha någon kvarstående funktion”, skriver bolaget.

Planen är enligt handlingarna att antingen betala borgenärerna med nya aktier i olika typer av emissioner, eller låta dem vänta på sina pengar i fem år. Åtgärderna hänger dock ihop med en brasklapp om att de helt eller delvis kan ändras vid en framtida planförhandling om rekonstruktionen blir av.

För att rekonstruktionen ska bli av krävs det att tingsrätten godkänner planen. Rätten måste se att verksamhetens livskraft kan säkras genom en rekonstruktion, och att företagets bokföring är i ordning. Vid 14-tiden på fredagen hade något beslut inte tagits.

DN söker Oscar Properties och Oscar Engelbert.

Rekonstruktion ett skydd mot konkurs

En företagsrekonstruktion innebär att bolaget skyddas mot konkurs och utmätningar under en tid, för att samtidigt kunna rekonstruera verksamheten och förhandla ner sina skulder med borgenärerna.

En rekonstruktion är till för företag med ekonomiska problem men möjlighet att överleva på sikt. För att beviljas krävs det att tingsrätten bedömer att verksamhetens livskraft kan säkras genom en rekonstruktion och att bokföringen är i ordning.

Källa: Skatteverket, Kronofogdemyndigheten

Share.
Exit mobile version