Hundratusentals svenska kvinnor äter östrogen mot klimakteriebesvär. Behandlingen kan vara till stor hjälp, men ökar samtidigt risken för hudcancer.
Det konstaterar forskare vid Lunds universitet efter att ha analyserat resultat från den så kallade MISS-kohorten (Melanom i Södra Sverige). I denna kohort ingår fler än 40 000 sydsvenska kvinnor. År 1990 besvarade 29 400 av dem en enkät med frågor som kan ha relevans för uppkomsten av hudcancer. Därefter har kvinnornas mående följts upp med nya enkäter och matchningar mot register av olika slag.
Mellan åren 2008 till 2018 inträffade 2 093 fall av hudcancer bland dessa kvinnor. 1 308 fall var av typen basalcellscancer, 528 fall var skivepitelcancer medan 257 fall var malignt melanom.
– Malignt melanom är ju den farligaste varianten, medan basalcellscancer inte alls är lika dödlig. Skivepitelcancer ligger däremellan någonstans, säger Kari Nielsen, överläkare och universitetslektor vid Lunds universitet, till DN.
Efter att ha justerat för både solvanor, hudtyp och hårfärg visade det sig att kvinnor som åt östrogen hade en tydligt ökad risk för samtliga tre hudcancerformer, jämfört med kvinnor som inte hade fått någon östrogenbehandling.
Enligt studien var riskökningen störst för melanom, där de som använt östrogen hade en 35 procent ökad risk för sjukdomen. För skivepitelcancer och basalcellscancer var motsvarande ökning 23 respektive 25 procent.
– Sambandet fanns bara för de som åt rent östrogen. Inte för dem som åt östrogen med progesteron, säger Kari Nielsen.
Forskarna tror att riskökningen beror på att östrogen gör huden mer solkänslig.
– Exakt orsak vet vi inte, eftersom det här var en observationsstudie. Men det är vad vi tror. Dessutom kunde vi delvis se att de som solar mer löper en högre risk att drabbas än de som solar mindre, vilket stärker misstankarna om att det är solandet som är orsaken.
Hur bör en kvinna som äter östrogen tänka?
– Vi vill inte skrämmas, men vi vill uppmärksamma kvinnor och läkare på den här riskökningen, säger Kari Nielsen.
Bör de sluta med sin behandling?
– De här kvinnorna får ju östrogen av en anledning och om man mår bra av det ska man fortsätta med behandlingen. Vi vill inte avråda någon, men man bör vara medveten om risken så att man antingen drar ner på solandet eller skyddar sig lite extra.
Detta är inte första gången forskarna ser en koppling mellan östrogenbehandling och hudcancer. Exempelvis kunde forskare visa på ett liknande samband i en finsk registerstudie från 2019.
– Man har också sett det i en norsk respektive australisk kohort. Det finns även metaanalyser som visar samma sak, så jag skulle nog vilja påstå att det börjar bli etablerat att menopausal hormonbehandling, och då i huvudsak östrogen, innebär en ökad risk för melanom, skriver Nathalie Støer, seniorforskare vid Krefteregisteret vid norska Folkehelseinstituttet, i ett mejl till DN.
Läs mer:
P-piller, cancer och rädslan för hormoner – vad är sant?
Goda resultat ger hopp om ny cancerbehandling