Kvinnan var på väg hem efter en sen kväll med vänner i Helsingborg när hon vid Furutorpsplatsen attackerades av en okänd man bakifrån. Mannen tryckte ned henne på marken och höll för hennes mun medan han slet av henne kläderna. För att hon inte skulle kunna fly lade han sig över henne och tryckte ned henne mot marken. Han våldtog henne i 30 minuter och slutade först efter att en boende tillkallat polis.

I januari dömde tingsrätten mannen till fem års fängelse. Tingsrätten ansåg att förövaren visat ”särskild hänsynslöshet och råhet” och att brottet därför bör klassas som grovt.

Hovrätten tyckte tvärtemot inte att brottet skulle bedömas som grovt. Dels har skadorna som mannen åsamkat kvinnan inte varit av allvarligare grad, utan det har främst varit skarpsår och blåmärken. Det har inte heller varit ett ”särskilt utdraget förlopp”, anser hovrätten som satte ned fängelsestraffet till fyra i stället för fem år.

Riksåklagaren överklagar nu domen till Högsta domstolen.

– En sådan här typ av gärning kan man säga är vad kvinnor fruktar allra mest. Gå ensam hem på natten och bli överfallen. Särskilt i en park där ingen kan höra en skrika, säger byråchefen My Hedström.

2022 höjdes minimistraffet för våldtäkt från två år till tre år i fängelse. För grov våldtäkt blev ministraffet fem år. Maxstraffet är sex respektive tio år.

– Att man genomför samlag om någon säger nej, utan att man använder hot eller våld, ger nu tre års fängelse. Om en kvinna ligger och sover och någon för in fingrar i hennes underliv, då är det fängelse i tre år. Man kan jämföra med det här som naturligtvis är en fruktansvärd upplevelse, säger My Hedström.

Riksåklagaren anser att överfallsvåldtäkter generellt ska bedömas som grova. Nu vill man att Högsta domstolen ska komma med en vägledande dom.

– Det vi vill få prövat är hur man ska se på det här. Det här är ett typfall av en överfallsvåldtäkt. Han har överfallit henne, dragit ned henne på marken, hållit fast henne när hon gjort motstånd och hon har haft dödsångest för hon trodde att hon skulle kvävas.

– Det avbröts inte självmant utan för att polis kom till platsen. Man vet inte hur länge det hade pågått annars, säger My Hedström.

Hon delar inte hovrättens bedömning om att våldtäkten inte varit särskilt utdragen. Hon hänvisar också till en våldtäktsdom från 2022 då hovrätten gjort motsatt bedömning.

– Att tycka att bli våldtagen en halvtimme är kortvarigt, det är lite magstarkt.

Share.
Exit mobile version