I augusti förra året spolade slamströmmen bort vägar och hus hängde utför stup i centrala Åre. Under vintern har arbetet med att förstärka delar av den översvämningsdrabbade Mörviksån påbörjats. Ett arbete som beräknats kosta 47 miljoner kronor.

Nu har Åre kommun beviljats ett bidrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på 28 miljoner kronor för att kunna fortsätta arbetet. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Men åtgärderna är inte tillräckliga.

I beslutet finns nämligen ett yttrande från Sveriges geologiska institut, SGI. Där skriver myndigheten att åtgärderna som genomförs nu är en del av lösningen på problemet med slamströmmar, men att Åre behöver göra mer.

SGI skriver att ”[…] den nu föreslagna åtgärden, dvs en kanalisering och förstärkning av Mörviksån från E14 och ner till järnvägen, inte kommer att vara tillräcklig för att kunna hantera en slamstöm av samma dignitet som den som inträffade i augusti 2023”.

Riskområden i Sverige

Kartan visar riskområden för ras, skred, erosion och översvämning.

Istället vill SGI att kommunen ”tar ett helhetsgrepp kring Mörviksån och dess avrinningsområde samt tar lärdom av de tidigare inträffade händelserna utmed Mörviksån”.

Även MSB menar att fler åtgärder måste till från kommunens håll för att minska risken för naturolyckor i området. Men även för att ”de konstruktioner som nu uppförs inte ska skadas av kommande slamströmmar […]”.

MSB skriver även att det är viktigt att kommunen tar hänsyn till ”riskbilden för ras och slamströmmar vid fortsatt planering av markanvändning för att inte öka riskerna”.

Jämtlandsfjällen generellt och Åre i synnerhet är en av tio platser i Sverige som SGI och MSB pekat ut som riskområden för ras, skred, erosion och översvämning. Anledning är att när klimatet förändras riskeras mer nederbörd och kraftiga regn kan öka riskerna för skred och ras i området.

DN söker företrädare för Åre kommun och SGI

Ras, skred eller slammström?

Ras. Vid ras rör sig enskilda jordkorn, stenar fritt i förhållande till varandra.

Skred. Är en sammanhängande massa av jord eller en del av en bergslänt som kommer i rörelse.

Slamström. Längs bäckraviner och i branta och långa sluttningar, kan vattenmättade jordmassor av grov jord strömma vidare ner längs ravinen eller utför slänten som en så kallad slamström.

Källa: SGI

Läs mer:

Expert: Så slog slamströmmen mot Åre

Turismen i Åre ökar risken för nya ras och skred

Share.
Exit mobile version