I mer än tio år har Anna, som egentligen heter något annat, patrullerat Stockholms gator och delat ut böter till de som parkerat fel. Bolaget hon arbetar för vill inte att de anställda ska medverka i medier, men Anna har ställt upp med löfte om anonymitet.

Hon trivs med sitt jobb, även om det blivit mer övervakat på senare år. Varje arbetspass loggas i en handdator så att arbetsgivaren kan se till att de inte de fuskar med raster, eller struntar i att leta felparkerade bilar.

– När jag började jobba som parkeringsvakt var det mer fritt. Inte så att folk slappade, men det var frihet under ansvar. Nu känner man sig mer påpassad och ibland kan det komma uppmaningar om att skärpning när någon har misskött sig, berättar Anna.

Antalet utdelade böter registreras givetvis också, men det är inget de mäts på, uppger hon. Den vanligaste fördomen är att hon skulle få provision baserat på hur många anmärkningar hon lyckas dela ut.

– Men det stämmer ju inte. För då skulle jag åka till Bahamas jätteofta, och det gör jag inte.

Annas arbetsgivare har avtal med Stockholms stad och deras övergripande mål är att fler ska parkera rätt.

– Jag vet inte hur det är på andra bolag som arbetar på privat mark. De kanske måste lappa si och så många per dag. Men hos oss är det inte så. Det kan gå en hel dag utan att man lappar någon.

En normal arbetsdag delar hon dock ut mellan 10 och 20 parkeringsböter på Södermalms gator. Arbetet skiljer sig åt beroende på vilken stadsdel man patrullerar.

– Jobbar man inne i city är det mer puls och det händer saker hela tiden. När jag jobbade på Östermalm chansade folk lite mer med sina parkeringar. Det var mer ”får jag en bot sätter jag på vindrutetorkarna och åker iväg”. Ibland kunde man nästan bli full i skratt, säger Anna.

Reaktionerna från bilister som blivit bötfällda skiljer sig också åt, men de flesta brukar inte bli arga på Anna och hennes kollegor, berättar hon.

– En del skriker ”ta tillbaka den här!”. Det är ett tråkigt ingångsläge. Det är bättre att man frågar vad man gjort för fel och har en dialog. Är det så att de inte riktigt har förstått kan man förklara och ta tillbaka boten. Jag är inte omöjlig.

Under alla år i yrket har hon bara känt sig hotad vid ett fåtal tillfällen.

– Det har varit folk som sagt att de ska slå ut tänderna på mig, men då har jag larmat och sen har personen gått. Jag har aldrig blivit utsatt för något fysiskt våld, men jag har en kollega som blev nedslagen och hamnade i rättegång. Tack och lov är det inte så vanligt.

Numera är det färre bilar i innerstaden än när Anna började arbeta som parkeringsvakt. Trängselskatt och höjda parkeringsavgifter är starkt bidragande orsaker, men troligen även pandemin som ledde till att fler jobbar hemma.

– Samtidigt har det tillkommit jättemånga laddplatser som nästa alltid står tomma vilket måste vara irriterande för folk.

Ett annat tillskott är alla parkeringsappar som bilister numera tvingas använda vid parkering. DN har vid flera tillfällen rapporterat om brister med dessa. Anna åkte själv nyligen på en bot eftersom hon hade två olika registreringsnummer sparade i appen, och råkade betala för fel bil.

– Det är så himla lätt att göra fel och jag förstår att man blir ledsen. Ibland tycker man synd om folk när man ser att de verkligen vill göra rätt. Men sen finns det de som inte bryr sig om de står för nära ett övergångsställe, och då tycker jag inte lika synd om dem.

Läs mer:

Han avslöjade felaktiga böter för miljardbelopp

Krångliga och dyra parkeringsappar väcker ilska

Share.
Exit mobile version