Försvarets materielverk ska se över möjligheten att börja etablera närvaro i Ukraina redan från och med hösten 2024, säger försvarsministern.

– Det är för att intensifiera stödet till Ukraina i ett läge där vi kommer att gå från donation av materiel från Försvarsmaktens lager, till produktion av nyproducerat försvarsmateriel, säger Jonson och tillägger att det ska ske utan att ”försvaga vår egen operativa förmåga”.

Han tror inte att ett eventuellt etablerande av FMV i Ukraina skulle göra Sverige till ett mer utpekat mål för ryska aggressioner.

– Nu är det här civila personer och inte militärer. Vi har en försvarsattaché i Ukraina, och det är inget konstigt med det. Det här är myndighetsföreträdare som kommer att arbeta nära de ukrainska myndigheterna, säger han.

– Jag vet att Ryssland ibland försöker skrämma och hota andra länder. Men de åtgärder vi gör ligger helt i linje med internationell rätt. Det är Ryssland som har påbörjat det här olagliga kriget.

Sverige har totalt skickat 16 stödpaket till Ukraina, till ett totalt värde av 43,5 miljarder.

På pressbriefingen meddelar även Jonson att den lagstiftning som möjliggör det så kallade DCA-avtalet träder i kraft på torsdagen. Avtalet reglerar förutsättningarna för en förstärkt amerikansk närvaro i Sverige och ger USA möjlighet att använda svenska militärbaser.

FMV:s avtal

Försvarets materielverk, FMV, har ett samarbetsavtal som innebär att man stödjer Ukraina i etablerandet av en ukrainsk upphandlingsmyndighet. FMV kan genomföra gemensamma upphandlingar tillsammans med Ukraina, och ge stöd i de upphandlingar Ukraina genomför.

Avtalet innebär också ett utökat informations- och erfarenhetsutbyte mellan parterna.

Källa: FMV

Share.
Exit mobile version