I mitten av juni skedde en större demonstration i centrala Stockholm till stöd för människorna i Gaza. Arrangörernas budskap var att det pågår ett folkmord och att de ville öka trycket på den svenska regeringen att agera hårdare mot Israel.
På sociala medier spreds klipp av en deltagare som utklädd till statsminister Ulf Kristersson (M) bar på en docka med röda fläckar och Israels flagga. En annan deltagare iscensatte en attack med knytnävar och rörelser som kan uppfattas som hugg mot Kristerssonfiguren.
Ulf Kristersson har sagt att det inte var synd om honom och att aktionen antagligen rymdes inom svensk yttrandefrihet.
– Men jag är allvarligt oroad för att det finns människor som vill ta Mellanösterns alla konflikter till svenska gator och torg. Det där oroar mig på allvar. En hätskhet, en fränhet, en brist på respekt för andra människors demokratiska rättigheter, sade han till Expressen.
Mannen bakom Ulf Kristersson-masken är anställd på Kriminalvården sedan flera år. Han heter Aydin Amir Hashimi och arbetar med att utbilda personalen. Aktionen när han var utklädd till statsministern är en av flera som han har genomfört.
På bilder och filmer som Aydin Amir Hashimi själv lagt ut öppet på sociala medier syns till exempel hur han utklädd till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står med blodigt ansikte och slipar knivar. Flera klipp är märkta ”Resistance Theatre”.
– Mitt budskap är att Sverige ska handla i enlighet med folkrätten, säger Aydin Amir Hashimi till DN.
Han hävdar också att det är Ulf Kristersson, och inte han själv, som tar Mellanösterns konflikter till svenska gator.
– Till skillnad från övriga Europa som verkligen håller på att ta avstånd från Israel.
Kan din retorik öka risken för hot eller våld mot folkvalda politiker?
– Låt mig säga så här. Jag önskar att våra folkvalda ställs till svars. Men jag önskar inte att de ställs till svar på ett sådant sätt som om det vore i Libyen eller Bagdad. Vi vill skicka Ulf till Haag. Vi vill säga att Kristersson har doppat händerna i blod.
Enligt DN:s uppgiftslämnare har Aydin Amir Hashimis agerande väckt oro bland personalen på Kriminalvården.
– Många blir illa berörda. Vår myndighet är noga med yttrandefriheten och vi ska vara insatta i samhällsfrågor. Men vi företräder en statlig myndighet även som privatpersoner. Vi har en värdegrund, en etisk kod och är ansiktet utåt, säger en källa till DN.
Aydin Amir Hashimi säger till DN att hans arbetsgivare, Kriminalvården, har pratat med honom om hans aktioner.
– Inget jag gör är illegalt. Men det så klart, jag har fått ta emot samtal och sådant, men det är inget jag vill gå in på.
Ser du själv några problem med att vara statligt anställd och samtidigt göra såna här aktioner?
– Jag föreläser om mänskliga rättigheter. Ska jag bara stå där och vara medveten om det som pågår?
Aydin Amir Hashimi vill inte svara på om han kommer att göra fler aktioner.
Martha Gurmu är arbetsrättsjurist vid Kriminalvården. Hon säger att personalen, i likhet med alla andra medborgare, har yttrandefrihet och att medarbetaren inte företrädde Kriminalvården under aktionen.
– Ja, man får vara aktivist i uppmärksammade aktioner. Så länge medarbetaren är där privat och inte gör något olagligt kan vi inte göra så mycket. En sådan här aktion kan så klart uppfattas som stötande och jag antar att de ville ha en reaktion.
Samtidigt, säger hon, finns det höga krav på lojalitet, omdöme och opartiskhet hos statligt anställda.
– Om en medarbetares engagemang riskerar att skada förtroendet för myndigheten eller utgör en säkerhetsrisk, kan det bli arbetsrättsliga konsekvenser, säger Martha Gurmu.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till DN att det i Sverige finns en rätt att demonstrera och uttrycka åsikter som andra ogillar. Men att samma rätt finns att kunna kritisera det som sägs och uttrycks.
”Den senaste tiden har vi sett flera exempel på yttranden som glorifierar och uppmanar till grovt våld mot politiker. Hat skanderas på våra gator. Som statsanställd är det viktigt att bidra till att medborgarna kan ha ett högt förtroende för våra myndigheter, och det gör man inte genom att piska upp hatiska stämningar i vårt land. Ett tungt ansvar vilar på de krafter som tar konflikter från andra delar av världen till Sverige”.
Läs mer: Strömmer efter fejkattack på Kristersson-figur: ”Stötande, splittrande och i värsta fall farligt”